Fidel Castro a murit. „El Lider Maximo“ avea 90 de ani. Au fost decretate nouă zile de doliu naţional FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fidel Castro a murit. Anunţul a fost făcut la televiziunea de stat din Cuba de către fratele său, Raul Castro. Luptător de gherilă, om de stat, figură istorică, revoluţionarul care a condus Cuba aproape o jumătate de secol s-a stins din viaţă la 90 de ani.

UPDATE 17.04 Omagii din partea comuniştilor ruşi şi chinezi

Fidel Castro va intra în istorie la acelaşi nivel cu personalităţi precum Marx, Lenin, Stalin sau Che Guevara, a apreciat sâmbătă Ivan Melnikov, vicepreşedintele Partidului Comunist din Rusia, citat de EFE şi Agerpres.

„Fidel se va afla mereu la acelaşi nivel cu personalităţi grandioase precum Marx, Lenin, Stalin, José Martí şi Che Guevara. Moştenirea sa va fi studiată şi va inspira viitoarele generaţii“, a declarat Melnikov pentru presa locală.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat sâmbătă că Fidel Castro „va trăi veşnic“.

„Poporul chinez a pierdut un tovarăş bun şi adevărat“, a subliniat Xi, potrivit postului public de televiziune CCTV.

Fidel Castro a efectuat ultima sa vizită în China în 2003, iar fratele său Raúl s-a deplasat în ţara asiatică în 2012 în căutare de susţinere economică şi pentru a cunoaşte noua generaţie de lideri comunişti, în frunte cu Xi Jinping.

Cuba este al doilea partener comercial latino-american al Chinei, după Venezuela.

UPDATE 16.57 Papa Francisc, îndurerat

Moartea liderului revoluţionar Fidel Castro este o „veste tristă“, a declarat sâmbătă Papa argentinian Francisc, care a adăugat este îndurerat şi că se roagă pentru odihna lui, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Francisc i-a transmis condoleanţe, în spaniolă, preşedintelui Raul Castro, fratele lui Fidel.

Suveranul Pontif, care s-a întâlnit cu Fidel Castro în timpul vizitei sale în Cuba, anul trecut, i-a spus lui Raul că a primit o „veste tristă“ şi că-şi exprimă durerea.

Fidel Castro, un ateu, a fost botezat catolic şi a învăţat în şcoli izuite, ordinul din care face parte papa argentinian.

UPDATE 13.10 Oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi să-i aducă un ultim omagiu lui Castro luni şi marţi, prin semnarea unui „jurământ solemn de respectare a ideii Revoluţiei“. O reuniune solemnă, de masă, va avea loc în Piaţa Revoluţiei din Havana, de unde Castro se adresa adesea unor mulţimi impresionante.

Cenuşa lui Fidel Castro va fi purtată prin întreaga ţară, începând de miercuri, de la Havana la Santiago, retrasând în sens invers drumul pe care liderul cubanez l-a făcut în timpul Revoluţiei triumfătoare în 1959. El va fi înmormântat la Santiago pe 4 decembrie.

Fidel Castro a murit. Nouă zile de doliu naţional

UPDATE 12.20 În Cuba au fost decretate nouă zile de doliu naţional după decesul fostului preşedinte Fidel Castro, transmite AFP.

UPDATE 9.00 Conform anunţului făcut de Raul Castro, trupul neînsufleţit al fostului preşedinte cubanez va fi incinerat sâmbătă.

Fratele fostului preşedinte, Raul Castro, a precizat că Fidel Castro, comandantul şi liderul Revoluţiei cubaneze, a murit în 25 noiembrie, la ora 22.29, şi că va fi incinerat în cursul zilei de sâmbătă. „Conform voinţei exprimate de camaradul Fidel, rămăşiţele sale pământeşti vor fi incinerate la primele ore ale zilei de sâmbătă“, a spus Raul Castro. De asemenea, el a precizat că detalii ale ceremoniilor de omagiere a lui Fidel Castro vor fi făcute publice.

Fidel castro a murit. „Va sosi timpul pentru noi toţi!“

„Va sosi timpul pentru noi toţi“, le spunea în aprilie Castro, cunoscut ca „El Lider Maximo“, celor prezenţi la Congresul Partidului Comunist din Cuba. Câţiva dintre delegaţi au izbucnit atunci în lacrimi. Majoritatea cubanezilor nu au trăit într-o perioadă în care să nu existe bărbatul pe care îl numesc pur şi simplu Fidel.

Sub conducerea sa, între 1959 şi 2006, Castro a înfruntat 10 preşedinţi americani. A pus la punct un regim comunist exact la uşa Statelor Unite ale Americii şi a supravieţuit celor peste 600 de tenative de asasinat care l-ar fi vizat, aminteşte DPA.

Fidel Castro a murit. Copilul din flori ajuns lider al Cubei

Fidel Castro s-a născut pe 13 august 1926 în oraşul Biran din estul Cubei. A fost un copil din flori, rod al unei relaţii dintre un imigrant spaniol, care a devenit un fermier de succes, şi servitoarea acestuia. A mers la şcoală alături de copii ai fermierilor şi, încă de mic, a văzut cu ochii săi ce înseamnă sărăcia în care majoritatea cubanezilor se zbăteau.

Anii au trecut, iar Fidel Castro a ajuns să studieze dreptul la Havana şi s-a implicat fără rezerve, în timpul studiilor sale, în politică. Tânărul Castro nu a făcut un secret din ambiţiile sale. Le-a spus colegilor săi studenţi că îşi doreşte „faimă şi glorie“. Numai că era departe de a fi un revoluţionar spartan. Purta costume cu dungi şi conducea o decapotabilă.

După absolvirea facultăţii, Castro a pus bazele unei firme de avocatură, însă adevărata sa pasiune era politica. În anul 1952 a candidat pentru un loc în Congres, numai că o lovitură de stat pusă la cale de generalul Fulgencio Batista a dus la anularea alegerilor. 

Dictatura instaurată a zădărnicit planurile lui Castro de a-şi construi o carieră civilă şi l-a transformat într-un revoluţionar. În anul care a urmat, Castro şi un grup de militanţi apropiaţi lui au atacat barăcile militare din Santiago de Cuba, dar armata a avut câştig de cauză în faţa acestui complot care nu fusese pus la cale temeinic şi nici suficient susţinut.

„Condamnaţi-mă. Nu contează. Istoria mă va absolvi“, le-a spus Fidel Castro judecătorilor. Şi a fost condamnat. La 15 ani de închisoare. Dar, în cadrul unei amnistii generale, a fost eliberat doi ani mai târziu.

Fidel Castro a murit. Pregătiri pentru revoluţie

A luat calea Mexicului, alături de fratele său Raul. Au format un grup rebel, care să instige la revoluţie în Cuba. În exil l-a cunoscut pe argentinianul Ernesto „Che“ Guevara, care avea să-i devină camarad de arme, şi a învăţat tactici de gherilă. 

În 1956, la bordul iahtului „Granma“, Castro s-a întors în Cuba. Alături de el se aflau 81 de bărbaţi, toţi revoluţionari. La început au suferit pierderi, dar, în timp, au început să câştige teren. Spre sfârşitul anului 1958 au trecut la adevărata ofensivă. În ajunul Anului Nou, Batista a fugit, iar la primele ore ale zilei de 1 ianuarie 1959, Castro a anunţat triumful revoluţiei sale.

A condus ţara cu o mână de fier şi a fost acuzat nu o dată că a încălcat drepturile omului în perioada în care a trecut la ceea ce a numit reconstruirea Cubei, confiscând nu numai proprietăţile companiilor străine, ci şi ale propriei sale familii.

Reformele promovate de Castro au dus la tensionarea relaţiilor cu Statele Unite, care au impus un embargo comercial şi care chiar au sprijinit o invazie a unor cubanezi aflaţi în exil, invazie care a avut loc în 1961 în Golful Porcilor, dar care s-a soldat cu un eşec. 

Castro a mers mai departe şi a devenit un aliat al Uniunii Sovietice, iar în 1962, desfăşurarea de rachete sovietice în Cuba a adus Planeta în pragul unui război nuclear.

În acest timp însă, Castro se poziţiona ca o figură-cheie a naţiunilor nealiniate. „A demonstrat că revoluţiile socialiste sunt posibile în lumea a treia“, a afirmat Bert Hoffmann, expert pe teme legate de Cuba la Institutul de Studii Latino-americane din Hamburg. „Educaţia gratuită şi accesul la sistemul de sănătate au fost realizări salutate la nivel global“, a adăugat Hoffman.

Fidel Castro a murit. Crize după crize

Numai că după colapsul Uniunii Sovietice, Cuba a intrat în criză economică. Pe mulţi cubanezi îi trec şi acum fiorii când îşi amintesc de lipsurile cu care s-au cofruntat în asa numită „perioadă specială“ de la începutul anilor ’90.

Cuba a reuşit, totuşi, să supravieţuiască graţie veniturilor din turism, dar şi datorită cooperării cu Venezuela, o ţară bogată în petrol.

Pe data de 31 iulie 2006, din motive de sănătate, Fidel Castro îi predă atribuţiile de preşedinte fratelui său mai mic, Raul, fostul număr doi al regimului şi care a deţinut postul de ministru al Apărării de la Revoluţia din 1959. Ieşirea sa din scenă devine permanentă doi ani mai târziu, în 2008, când Raul Castro este numit oficial lider al ţării. 

Fidel Castro a murit. Simbolul Cubei

Dar Fidel rămâne un simbol puternic. „Este necesar ca figură, ca o justificare ideală“, a explicat biograful lui Castro, Volker Skierka, adăugând că această necesitate vine „mai ales acum, când se construiesc legături mai strânse cu Statele Unite“.

Cuba de astăzi, condusă de Raul Castro, nu mai seamănă cu cea din vremea lui Fidel. Acum, cubanezii au restaurante private, acces la internet, pot cumpăra sau vinde locuinţe şi maşini, se bucură de o anumită libertate religioasă, iar ambasada Statelor Unite la Havana a fost redeschisă. Mai mult, în luna martie a acestui an, liderul SUA, Barack Obama, a fost în vizită în Cuba.

Dar, în ciuda unei anumite deschideri către exterior şi a progreselor economice concretizate în creşterea nivelului de trai, Raul este în continuare criticat pentru aceleaşi motive ca fratele său, respectiv birocraţia şi sistemul partidului unic ce reprimă orice disidenţă. În timp ce guvernul de la Havana neagă faptul că în Cuba ar mai exista deţinuţi politici, după eliberarea a 130 de persoane în anul 2010, Comisia cubaneză pentru drepturile omului susţine că 93 de deţinuţi sunt în continuare în închisorile cubaneze din motive politice.

Castro INFOGRAFIE
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite