A început marele pelerinaj la Mecca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La pelerinajul de la Mecca din acest an sunt aşteptaţi în jur de 2,5 milioane de musulani Foto: EPA/EFE
La pelerinajul de la Mecca din acest an sunt aşteptaţi în jur de 2,5 milioane de musulani Foto: EPA/EFE

Peste două milioane de musulmani au început duminică, în condiţiile unei călduri devastatoare, marele pelerinaj la Mecca, primul loc sfânt al islamului din Arabia Saudită, relatează France-Presse pe site-ul său.

Această adunare religioasă, de altfel una dintre cele mai mari din lume, reprezintă o provocare logistică pentru autorităţi, care s-au declarat totuşi pregătite să asigure desfăşurarea pelerinajului în bune condiţii, până vineri.

Pelerinajul (hajj-ul) este unul dintre cei cinci piloni ai islamului pe care fiecare musulman trebuie să îl îndeplinească cel puţin o dată în viaţă, în cazul în care are posibilitatea de a face acest lucru.

Este „visul fiecărui musulman să vină aici“, a declarat pentru agenţia citată Soliman Ben Mohri, un comerciant în vârstă de 53 de ani din Boulogne-sur-Mer, Franţa. „Suntem emoţionaţi“, a adăugat el.

Pelerinii vin la Mecca, în vestul regatului, din toate colţurile planetei, dar cei mai mulţi sunt din Egipt, India, Pakistan, Bangladesh şi Sudan, după cum au precizat autorităţile.

Hajj-ul se încheie cu Eid al-Adha, sărbătoarea sacrificiului, care durează trei zile şi este urmată de ritualul „lapidării a diavolului“.

De-a lungul timpului, acest pelerinaj a căpătat o dimensiune din ce în ce mai „high-tech“ odată cu înmulţirea aplicaţiilor mobile menite să-i ajute pe pelerini să înţeleagă instrucţiunile, să-şi găsească drumul sau să obţină, dacă este necesar, asistenţă medicală de urgenţă la Crucea Roşie saudită.

Pelerinajul din 2015 a fost îndoliat de o uriaşă busculadă ce s-a soldat cu circa 2.300 de morţi, între care sute de iranieni.

Cel din 2018 se desfăşoară în timp ce Arabia Saudită, regat ultraconservator, se află într-un proces de plină transformare, cu reforme ce vizează în special femeile, care de acum au voie să conducă. Însă, în acelaşi timp, autorităţile manifestă o mare fermitate faţă de orice acţiune disidentă. Iar religia îşi păstrează un loc central în societate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite