Jihadistul John, cunoscut din clipurile cu decapitări ale Statului Islamic, a fost identificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În spatele cagulei se ascunde Mohammed Emwazi, cetăţean britanic născut în Kuwait, supranumit John Jihadistul
În spatele cagulei se ascunde Mohammed Emwazi, cetăţean britanic născut în Kuwait, supranumit John Jihadistul

Extremistul cunoscut drept Jihadistul John, care a apărut în mai multe clipuri cu decapitări eliberate de gruparea teroristă Statul Islamic, a fost identificat şi este, într-adevăr, cetăţean britanic, care locuia în Londra înainte de a merge să lupte alături de extremişti.

Jihadistul John a fost identificat drept un cetăţean britanic născut în Kuweit. Bărbatul, care a apărut în clipurile în care Statul Islamic a arătat cum decapitează prizonieri occidentali, are 25 de ani, face parte dintr-o familie înstărită, a copilărit în Londra şi a absolvit facultatea cu o diplomă de programator IT, transmite cotidianul american „The Washington Post”. 

„Numele său adevărat, potrivit prietenilor şi persoanelor care-l cunosc, ese Mohammed Emwazi, un britanic dintr-o familie înstărită, care a copilărit în vestul Londrei”, scriu jurnaliştii americani. 

John era cunoscut serviciilor britanice de informaţii drept o persoană cu grad ridicat de risc de radicalizare. Anterior, agenţiile de securitate au anunţat că l-au identificat pe extremist, însă au decis să nu dea publicităţii identitatea acestuia, din motive operaţionale.

Emwazi a apărut prima dată într-o înregistrare video în august 2014, în care părea să îl ucidă pe jurnalistul american James Foley.

Ulterior, el a apărut în înregistrările video care au prezentat decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, a angajatului umanitar britanic David Haines, a taximetristului britanic Alan Henning şi a angajatului umanitar american Abdul-Rahman Kassig, cunoscut şi ca Peter.

Veştile privind cetăţenia lui John nu au reprezentat o surpriză pentru nimeni. La scurt timp după ce a apărut în clipul cu Foley, autorităţile de la Londra au recunoscut că au motive serioase să creadă că este vorba despre un cetăţean britanic. 

În aceste înregistrări, militantul apărea îmbrăcat într-o robă, cu o mască neagră care îi acoperă toată faţa, cu excepţia ochilor şi a nasului. Vorbind cu un accent britanic, el critica puterile occidentale apoi punea un cuţit la gâtul ostaticilor, părând că începe să taie, înainte ca filmarea să se oprească. Ulterior, erau arătate cadavrele decapitate ale victimelor.

În clipul video cu decapitarea lui Foley, prin care SIIL revendincă execuţia şi ameninţă că va mai ucide un alt jurnalist, se poate auzi clar cum jihadistul care-l omoară pe american vorbeşte în limba engleză, cu accent britanic. 

„Suntem perfect conştienţi că un număr semnificativ de britanici este implicat în crime îngrozitoare, probabil în comiterea de atrocităţi, în jihad alături de SIIL (acum cunoscut ca SI - Statul Islamic) şi alte organizaţii extremiste”, a declarat el, citat de BBC şi preluat de Mediafax. „Este un lucru pe care îl urmărim şi cu care ne confruntăm de multe, multe luni şi nu cred că această înregistrare video schimbă ceva. Doar creşte gradul de conştientizare a unei situaţii foarte grave şi la care lucrăm de multe luni”, a explicat el.

James Foley era un jurnalist american specializat în zone de conflict. Spre sfârşitul lui 2012, el a mers în Siria pentru a relata despre războiul care a izbucnit în martie 2011 între rebeli şi regimul controlat de preşedintele Bashar al-Assad. 

Luna trecută, militantul a apărut într-o înregistrare video cu ostaticii japonezi Haruna Yukawa şi Kenji Goto, cu puţin timp înainte de a fi ucişi.

Ostatici eliberaţi de gruparea extremistă Stat Islamic au afirmat că acesta era unul dintre cei trei jihadişti britanici care îi păzeau pe occidentalii răpiţi în Siria. Cei trei britanici au fost numiţi "John", "Paul" şi "Ringo" de ostatici şi erau cunoscuţi împreună ca "the Beatles".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite