Ţările bogate nu vor să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală pentru medicamentele destinate Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ţările bogate şi-au reiterat, vineri, opoziţia faţă de o propunere care prevede renunţarea la regulile referitoare la proprietatea intelectuală în cazul medicamentelor destinate Covid-19, au declarat vineri trei persoane apropiate situaţiei, în pofida presiunii de a face o excepţie pentru a îmbunătăţi accesul la tratamente al celor mai sărace ţări, transmite Reuters.

Susţinătorii acestei propuneri afirmă că actualele reguli privind proprietatea intelectual creează bariere de acces la medicamente şi vaccinuri ieftine şi doresc relaxarea restricţiilor, aşa cum s-a procedat în timpul epidemiei de SIDA.

Opoziţia exprimată de Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări bogate, în timpul unei întâlniri de vineri, înseamnă că propunerea care va fi prezentată luna viitoare Consiliului General al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cel mai probabil va eşua.

”Dacă ţările bogate preferă profiturile în detrimentul vieţii, vor omorî propunerea din cauza unor tehnicalităţi”, a declarat un delegat care susţine moţiunea, la o întâlnire cu uşile închise.

De obicei, OMC, care reuneşte 164 de membri, ia deciziile prin consens, cu excepţia cazurilor în care membrii decid să voteze, care este o situaţie excepţională.

O a doua sursă a spus că ţările dezvoltate au negat că drepturile de proprietate intelectuală creează bariere, afirmând că suspendarea acestora ”nu este doar inutilă, ci subminează eforturile de colaborare pentru combaterea pandemiei, care sunt în curs”.

Misiunile diplomatice ale SUA şi UE din Geneva nu au comentat imediat informaţiile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite