Ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţări est-europene, printre care şi România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de euro în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu despre care se ştie că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnalişti de investigaţii, potrivit The Guardian, preluat de agerpres.ro.

Ţări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre ţări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv reţeaua SI, arată un raport elaborat de organizaţiile BIRN şi OCCRP. 

Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc şi sisteme de artilerie sunt exportate din estul şi sud-estul Europei în ţări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria.

Există suspiciuni că cele mai multe dintre armele exportate au ca destinaţie finală Siria, alimentând războiul civil izbucnit acum cinci ani, relevă raportul elaborat de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) şi Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).

Datele privind exporturile de arme, rapoartele ONU, traseele avioanele şi contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigaţii care a durat un an arată cum armele au fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România. 

De la escaladarea conflictului din Siria în 2012, cele opt ţări au aprobat exporturi de arme şi muniţie în valoare de 1,2 miliarde de euro către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia — pieţe cheie de armament pentru Siria şi Yemen. ,

În trecut, nu exista practic un comerţ de arme între aceste state din Europa Centrală şi de Est şi respectivele ţări din Orientul Mijlociu. Însă achiziţiile par să fi luat amploare, unele dintre cele mai mari contracte de acest fel fiind aprobate în 2015, se arată în ancheta jurnalistică citată de The Guardian. 

Arme şi muniţiile din Europa Centrală şi de Est, identificate în înregistrări video şi fotografii postate pe reţelele de socializare, sunt acum folosite atât de unităţile Armatei Siriene Libere, sprijinite de Occident, dar ajung şi în mâinile luptătorilor din grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nosra (ramura Al-Qaida din Siria) sau Statul Islamic sau la facţiuni care luptă pentru preşedintele sirian Bashar Al-Assad ori la forţele sunnite din Yemen. 

Inscripţiile de pe unele dintre muniţii privind originea şi data producţiei arată că multe dintre ele au fost produse cel mai recent chiar în 2015. 

Conform concluziilor investigaţiei, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.

Croaţia a avut exporturi de armament de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au fost la nivelul de 122 de milioane de euro, ale Bosniei-Herţegovina de 72 de milioane, iar ale Muntenegrului de 3 milioane.

Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme în valoare de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) şi Turcia (87 de milioane de euro).

Arme de tipul celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziţiei siriene susţinut de Occident, dar şi de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a reţelei Al-Qaida), organizaţia teroristă Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant), miliţii subordonate regimului Bashar al-Assad şi insurgenţi sunniţi din Yemen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite