Ţara cu 17 milioane de „copii fantomă“

Ţara cu 17 milioane de „copii fantomă“

FOTO EPA

Aproximativ 17 milioane de copii din Nigeria cu vârste sub cinci ani nu au fost înregistraţi în registrele de stare civilă, arată un raport publicat de UNICEF.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, cu peste 200 de milioane de locuitori, numără aproximativ 17 milioane de copii cu vârste sub cinci ani neînregistraţi în registrele de stare civilă.

Deşi procentajul copiilor declaraţi la naştere a crescut cu aproape 20% în ultimii 10 ani, situaţia rămâne însă dramatică.

Potrivit UNICEF, 166 de milioane de copii (sau unul din patru) cu vârste sub cinci cinci ani nu sunt înregistraţi în registrele de stare civilă în 174 de ţări de pe toate continentele.

Nigeria, cu un procentaj de aproape 11%, este urmată în acest clasament ruşinos de Pakistan, cu un procentaj de 9%. România este inclusă în zona Europa de Este şi Asia Centrală, care numărăr 300.000 de copii sub cinci ani neînregistraţi.

Motivele sunt diverse, între care formalităţile administrative complicate, izolarea, lipsa de miloace şi de timp, neinformarea sau pur şi simplu anumite practici tradiţionale.

UNICEF îi numeşte pe aceşti copii drept „invizibili“ şi avertizează că sunt vulnerabili.

„Un copil a cărui naştere nu a fost înregistrată este invizibil. El nu există în ochii guvernului şi nici în ochii legii. Fără dovada identităţii, un copil este exclus din sistemul de educaţie şi nu are acces la servicii vitale, precum cel al sănătăţii. Ei sunt vulnerabili exploatării şi abuzurilor“, atrage atenţia Henrietta Fore, directoarea generală a UNICEF.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: