Şeful statului major al SUA confirmă testul cu rachetă hipersonică al Chinei: „Este foarte îngrijorător”

Şeful statului major al SUA confirmă testul cu rachetă hipersonică al Chinei: „Este foarte îngrijorător”

FOTO: EPA-EFE

Şeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, a oferit prima confirmare oficială din SUA a desfăşurării unui test cu arme hipersonice al Chinei. Experţii militari spun că Beijingul pare să încerce să construiască un sistem menit să evite apărarea antirachetă americană, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentagonul s-a străduit să evite o confirmare directă a testului balistic chinez, care a avut loc în această vară, chiar dacă preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea armelor hipersonice chineze.
 
Dar Milley a confirmat explicit faptul că acest test a avut loc şi a spus că este „foarte aproape” de un moment Sputnik, referindu-se la lansarea de către Rusia, în 1957, a primului satelit spaţial, moment care a propulsat Moscova în cursa spaţială din perioada Războiului Rece.
 
„Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ, un test al unui sistem de arme hipersonice. Şi este foarte îngrijorător”, a spus Milley într-un interviu pentru Bloomberg.
 
Experţii în arme nucleare spun că testul balistic al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA în două moduri. În primul rând, rachetele hipersonice se mişcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, sau aproximativ 6.200 km/h, făcându-le mai greu de detectat şi interceptat.
 
În al doilea rând, surse citate de Reuters spun că Statele Unite consideră că testul Chinei a implicat o armă care a orbitat mai întâi Pământul. Experţii militari spun că este un concept din timpul Războiului Rece cunoscut sub numele de „bombardament orbital fracţionat”.
 
Luna trecută, Secretarul Forţelor Aeriene Frank Kendall a făcut aluzie la îngrijorările sale cu privire la un astfel de sistem, vorbind despre o armă care ar intra iniţial pe o orbită şi apoi ar coborî spre ţintă.
 
„Dacă foloseşti o astfel de abordare, nu trebuie să utilizezi o traiectorie tradiţională ICBM – adică direct de la punctul de lansare până la punctul de impact. Este o modalitate de a evita apărarea şi sistemele de avertizare împotriva rachetelor”, a spus Kendall.
 
Bombardamentul orbital fracţionat ar fi, de asemenea, o modalitate pentru China de a evita apărarea antirachetă a SUA din Alaska, concepută pentru a combate un număr limitat de arme dintr-o ţară precum Coreea de Nord.
 
Ministerul de Externe al Chinei a negat testul balistic. A spus că a efectuat un test de rutină în iulie, dar că „nu a fost o rachetă, ci un vehicul spaţial”. Atât Statele Unite, cât şi Rusia au testat arme hipersonice.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările