Şeful statului major al SUA confirmă testul cu rachetă hipersonică al Chinei: „Este foarte îngrijorător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Şeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, a oferit prima confirmare oficială din SUA a desfăşurării unui test cu arme hipersonice al Chinei. Experţii militari spun că Beijingul pare să încerce să construiască un sistem menit să evite apărarea antirachetă americană, relatează Reuters.

Pentagonul s-a străduit să evite o confirmare directă a testului balistic chinez, care a avut loc în această vară, chiar dacă preşedintele american Joe Biden şi alţi oficiali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea armelor hipersonice chineze.

Dar Milley a confirmat explicit faptul că acest test a avut loc şi a spus că este „foarte aproape” de un moment Sputnik, referindu-se la lansarea de către Rusia, în 1957, a primului satelit spaţial, moment care a propulsat Moscova în cursa spaţială din perioada Războiului Rece.

„Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ, un test al unui sistem de arme hipersonice. Şi este foarte îngrijorător”, a spus Milley într-un interviu pentru Bloomberg.

Experţii în arme nucleare spun că testul balistic al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA în două moduri. În primul rând, rachetele hipersonice se mişcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, sau aproximativ 6.200 km/h, făcându-le mai greu de detectat şi interceptat.

În al doilea rând, surse citate de Reuters spun că Statele Unite consideră că testul Chinei a implicat o armă care a orbitat mai întâi Pământul. Experţii militari spun că este un concept din timpul Războiului Rece cunoscut sub numele de „bombardament orbital fracţionat”.

Luna trecută, Secretarul Forţelor Aeriene Frank Kendall a făcut aluzie la îngrijorările sale cu privire la un astfel de sistem, vorbind despre o armă care ar intra iniţial pe o orbită şi apoi ar coborî spre ţintă.

„Dacă foloseşti o astfel de abordare, nu trebuie să utilizezi o traiectorie tradiţională ICBM – adică direct de la punctul de lansare până la punctul de impact. Este o modalitate de a evita apărarea şi sistemele de avertizare împotriva rachetelor”, a spus Kendall.

Bombardamentul orbital fracţionat ar fi, de asemenea, o modalitate pentru China de a evita apărarea antirachetă a SUA din Alaska, concepută pentru a combate un număr limitat de arme dintr-o ţară precum Coreea de Nord.

Ministerul de Externe al Chinei a negat testul balistic. A spus că a efectuat un test de rutină în iulie, dar că „nu a fost o rachetă, ci un vehicul spaţial”. Atât Statele Unite, cât şi Rusia au testat arme hipersonice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite