Şeful statului major al armatei SUA: „În mod clar, China îşi construieşte capacitatea” de a ataca Taiwanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Mark Milley avertizează despre pericolul unui atac al Chinei asupra Taiwanului    FOTO EPA-EFE
Generalul Mark Milley avertizează despre pericolul unui atac al Chinei asupra Taiwanului    FOTO EPA-EFE

Şeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a avertizat că China îşi construieşte capacitatea de a ataca Taiwanul, dar decizia atacului va fi una politică.

Acesta a spus într-un interviu pentru BBC, preluat de Digi 24, că atacul Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, iar Statele Unite ale Americii monitorizează situaţia. 

„Poate, dacă, probabil - acestea sunt cuvintele-cheie aici. În termeni de capacitate, eu cred că în mod clar China îşi construieşte această capacitate. Preşedintele Xi Jinping a declarat public acest lucru, l-a menţionat în discursuri, că a cerut armatei chineze să dezvolte capacitatea de a ataca Taiwanul la un moment dat. Dacă o va face sau nu, este o decizie politică, o decizie tactică, bazată pe modul în care vede China raportul riscuri - beneficii la momentul respectiv”, a răspuns generalul Mark Milley la întrebarea dacă China va ataca Taiwanul. 

SUA monitorizează situaţia

Şeful armatei americane a ţinut să precizeze că în acest moment nu există riscul unui atac: „Nu există indicii sau avertismente privind ceva iminent la momentul actual. Dar privim foarte, foarte atent”.

China susţine că Taiwanul este o provincie desprinsă care trebuie să se reunifice cu China continentală.

În schimb, SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, însă vând arme acestei ţări. China acuză SUA că sprijină independenţa Taiwanului şi a ameninţat că va anihila o astfel de încercare. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Israelul doboară drone Hezbollah care se îndreptau către o platformă de gaz din Marea Mediterană

Mii de locuitori din Sydney au fost  evacuaţi după ce inundaţiile au atins 1,5 metri, în unele zone| FOTO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite