Şeful serviciilor secrete turce, spaima Arabiei Saudite şi Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele campaniei prin care Turcia încearcă să-şi sporească influenţa în Orientul Mijlociu folosindu-se de cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi se află un fost militar care a ajuns şef al spionilor.

Pe zi ce trece devine tot mai clar că Turcia se foloseşte de cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul pentru a pune Arabia Saudită în dificultate. Iar cel care face jocurile Ankarei este şeful serviciilor secrete turce, Hakan Fidan, care are legături bune cu Iranul, scrie săptămânalul german „Der Spiegel“.

Acţiunile Turciei, atent planificate de Fidan, vin în contextul în care, în ultimii ani, liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, s-a văzut nevoit să constate că Guvernul său şi-a pierdut din influenţă în Orientul Mijlociu, întrecut fiind de alte puteri, care se bucură de sprijinul Statelor Unite, printre care şi Arabia Saudită. 

Cum Erdogan vrea să facă din Turcia o adevărată putere regională, chiar de sine stătătoare, el este decis să folosească în avantajul său cazul jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, asasinat pe data de 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde acesta se prezentase pentru a obţine o serie de documente necesare căsătoriei cu logodnica sa, care are cetăţenie turcă. 

Astfel, de mai bine de o lună, în presa turcă se scurg constant informaţii cu privire la uciderea ziaristului, sugerându-se, într-un fel sau altul, că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman este implicat în acest caz. 

Această campanie ar fi controlată de şeful serviciilor secrete Hakan Fidan, în scopul de a ştirbi dominaţia Riadului în regiune. „Fidan este omul din spatele scurgerilor (de informaţii, n. red.)“, a declarat pentru săptămânalul german „Der Spiegel“ un oficial turc.

„Gardianul tuturor secretelor“

Hakan Fidan şi-a început cariera în armata turcă şi i-a fost consilier de securitate lui Recep Tayyip Erdogan înainte ca acesta să-l numească, în 2010, director al serviciilor secrete turce Milli Istihbarat Teskilati (MIT). 

Deşi înainte se întâmplase des ca serviciul de spionaj turc să se opună şefilor de guvern, Fidan a avut grijă ca agenda MIT să corespundă cu dorinţele preşedintelui. Şi chiar dacă reputaţia sa a avut de suferit ca urmare a eşecului serviciilor secrete în cazul puciului eşuat din iulie 2016, el continuă să aibă o mare influenţă în privinţa politicii externe, adaugă publicaţia citată.

Reprezentantul SUA pentru problemele legate de Siria, James Jeffrey, l-a descris la un moment dat drept „figura noului Orient Mijlociu“, iar preşedintele Erdogan a spus despre el că este „gardianul tuturor secretelor“. 

Totodată, Fidan ar fi contribuit la distanţarea Turciei de Arabia Saudită şi de Israel, precum şi la apropierea ei de ţări ca Rusia sau Iranul, totul în funcţie de necesităţi. De altfel, şeful MIT ar menţine relaţii strânse cu Qasem Soleimani, comandantul diviziilor Quds, unităţile de elită ale Gardienilor Revoluţiei din Iran. Statele Unite chiar l-au acuzat pe Fidan că ar fi transmis Teheranului, în 2010, informaţii secrete de la serviciile americane şi israeliene. 

Atunci, relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au deteriorat puternic. În mai 2010, nava umanitară Mavi Marmara la bordul căreia se aflau activişti turci se îndrepta spre Fâşia Gaza, încercând să spargă blocada impusă acestei zone de Israel. Nu a ajuns însă la destinaţie. Armata israeliană a declanşat o acţiune împotriva navei în apele internaţionale, operaţiune care s-a soldat în total cu moartea a zece activişti.

În vizorul lui Ehud Barak

În ochii serviciilor secrete israeliene, de vină pentru cazul Mavi Marmara au fost premierul turc de la acea vreme, Recep Tayyip Erdogan, ministrul său de Externe, Ahmed Davutoglu, şi Hakan Fidan, care tocmai îşi preluase postul de şef al MIT. De atunci, relaţiile dintre agenţia lui Fidan şi serviciul israelian de informaţii externe - Mossad - s-au răcit considerabil.

La fel ca SUA, Israelul suspectează de multă vreme că Fidan transmite Iranului informaţii secrete. Cu numai câteva luni înainte de incidentul Mavi Marmara, ministrul israelian al Apărării de la acea vreme, Ehud Barak, a avertizat într-o conversaţie purtată într-un cerc restrâns cu privire la modul în care acţionează Fidan. Ulterior, afirmaţiile au devenit publice. Rezultatul: Guvernul turc l-a convocat pe ambasadorul israelian pentru a se plânge.

Iar cazul Khashoggi nu ajută la îmbunătăţirea relaţiilor dintre părţi. „Ar fi de dorit ca, în ceea ce priveşte strângerea de informaţii, turcii să acţioneze cu hotărârea din cazul jurnalistului saudit ucis şi în ceea ce priveşte Hamas-ul şi reprezentanţii de rang înalt ai acestei organizaţii (aflaţi) în ţara lor“, a declarat un oficial din serviciile israeliene citat de jurnalistul Ronen Bergman de la cotidianul „Yedioth Ahronoth“. 

Printre altele, oficialul ar fi făcut aluzie la Saleh al-Arouri, adjunct al şefului Hamas din 2017 şi care trăieşte în Turcia. 

De ce este îngrijorat Israelul 

Contactele Ankarei cu organizaţia teroristă palestiniană şi cu Iranul, dar şi bunele relaţii cu Qatarul, care susţine Frăţia Musulmană, îngrijorează Israelul. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul Arabiei Saudite, care consideră Iranul şi Qatarul drept cei mai aprigi rivali ai săi în regiune. În plus, saudiţii se simt provocaţi de ambiţiile lui Erdogan de a deveni o figură-cheie în statele sunite. 

Interesele israelienilor şi saudiţilor sunt aproape congruente. Ambele părţi sunt foarte îngrijorate de creşterea puterii Iranului în Orientul Mijlociu, mai ales în privinţa Siriei, scrie sursa citată, adăugând că, de cealaltă parte, Erdogan pare să poată accepta prezenţa permanentă a miliţiilor iraniene în războiul civil care macină această ţară, mai ales că nu ameninţă interesele Turciei. 

Cu toate că este puţin probabil ca Turcia să ia unilateral partea Iranului, după cum apreciază „Der Spiegel“, Erdogan caută mereu modalităţi prin care să-şi consolideze influenţa în regiune, iar Fidan joacă un rol-cheie în acest proces.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite