Şeful Parlamentului din Vanuatu, condamnat pentru corupţie, s-a autograţiat în timp ce-i ţinea locul preşedintelui ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcellino Pipite, preşedintele Parlamentului de la Port Vila, a fost condamnat vineri pentru corupţie. Profitând de faptul că preşedintele ţării era plecat peste hotare, Pipite s-a autograţiat, iertându-i totodată şi pe cei 13 colegi parlamentari alături de care a fost condamnat după ce au primit mită. Apoi, Pipite s-a folosit de aceleaşi puteri pentru a-l suspenda pe avocatul poporului.

„Pentru menţinerea stabilităţii în Guvernul Republicii Vanuatu”, şi-a motivat preşedintele Parlamentului decizia de a se ierta de pedeapsă, după ce a fost prins luând mită de la opoziţie. „Vrem pace în Vanuatu, vrem unitate, vrem ca afacerile să prospere”, a continuat acesta, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, care citează presa locală. 

Curtea Supremă din Vanuatu i-a condamnat vineri definitiv pe Marcellino Pipite şi alţi 13 parlamentari care, împreună, au primit mită 35 de milioane de vatu (peste 270.000 de euro) pentru a vota în favoare unei moţiuni de cenzură înaintată de opoziţie. Printre cei graţiaţi de şeful Parlamentului este şi vicepremierul Moana Carcasses. Sentinţa urma să fie anunţată pe 22 octombrie, pedeapsa maximă fiind de 10 ani de închisoare cu executare. 

După actul de graţiere, Pipite a folosit puterile pe care le avea interimar pentru a-l suspenda şi pe ombudsman, potrivit ABC News. 

„Preşedintele este învestit cu puterea milei, nu preşedintele interimar”, a tunat preşedintele Baldwin Lonsdale atunci când s-a întors în ţară. Acesta a promis că va lua măsuri împotriva preşedintelui Parlamentului, care s-a folosit de prevederile constituţionale care spun că, în lipsa şefului statului, toate atribuţiile - şi privilegiile - acestuia revin persoanei care conduce Legislativul. 

Lonsdale vrea chiar amendarea Constituţiei pentru ca preşedintele Parlamentului să nu mai preia interimar funcţia de şef de stat atunci când acesta este peste hotare sau nu-şi poate exercita mandatul. „Nimeni nu este deasupra legii”, a spus Lonsdale luni seară, într-un interviu televizat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite