Şeful ONU, Ban Ki-moon, a primit de ziua sa un tort din frunze de coca

Şeful ONU, Ban Ki-moon, a primit de ziua sa un tort din frunze de coca

Şeful ONU, Ban Ki-moon FOTO Reuters

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a primit, vineri, probabil cel mai neobişnuit tort de ziua lui, mai exact unul din frunze de coca, la împlinirea vârstei de 70 de ani, din partea preşedintelui Boliviei, Evo Morales, informează Russia Today.

Ştiri pe aceeaşi temă

Purtând o pălărie de paie şi având o ghirlandă de flori la gât, înaltul diplomat a fost surprins de aparatele foto suflând în tortul din frunze de coca. Liderul ONU a fost prezent la Santa Cruz, pentru a fi participa la un summit G77, dedicat măsurilor de reducere a sărăciei la nivel global.

„Poporul bolivian nu va uita niciodată vizita dumneavoastră”, i-a transmis preşedintele Boliviei, Evo Morales, un fost cultivator şi el de coca, recunoscut în cadrul internaţional pentru gesturile sale aflate la limita diplomaţiei.

În 2012, liderul bolivian a luat câteva frunze de coca, din care se produce şi cocaina, şi le-a mestecat în faţa mai multor şefi de stat, în cadrul unei reuniuni ONU, la Viena, care avea ca subiect legislaţia drogurilor.

Evo Morales a declarat în numeroase rânduri că doreşte să apere şi să promoveze frunzele de coca, pe care le consideră ca făcând parte din patrimoniul ţării. De asemenea, el a făcut lobby şi pentru utilizarea legală a frunzelor de coca pentru ceai, dulcuri şi medicamente.

„Vă mulţumesc pentru aniversarea zilei mele. Vă mulţumesc pentru darurile pe care mi le-aţi făcut. Oamenii din Bolivia au o inimă largă şi o mare înţelepciune”, a declarat Ban Ki-moon.

Cu toate acestea, şeful ONU nu a gustat din „tortul de coca” în public.

În mod tradiţional, localnicii din Anzi mestecă frunzele de coca pentru a se energiza. De asemenea, frunzele sunt considerate sacre în câteva culturi indigene.

O convenţie a ONU privind drogurile a interzis folosirea frunzelor de coca în 1961, cu excepţia scopurilor medicale. În 2012, Bolivia a decis să se retragă din Convenţie pentru a protesta faţă de interzicerea practicii de a mesteca frunzele de coca. În cele din urmă, Bolivia a fost reprimită în Convenţie după ce ONU a făcut o excepţie în cazul său.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: