UPDATE Cel puţin 52 de morţi şi 2.400 de răniţi în ciocnirile de la graniţa dintre Israel şi Gaza înainte de deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva ore înainte de inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim, cel puţin 52 de palestinieni au fost ucişi de focuri de armă israeliene la graniţa dintre Israel în Fâşia Gaza.

Mii de palestinieni s-au adunat în multiple puncte, în apropierea frontierei, iar grupuri mici au încercat să se apropie, riscându-şi viaţa, de bariera se securitate aprig păzită de armata istraeliană, au constatat jurnalişti AFP.

Cel puţin 52 de palestinieni au fost ucişi şi peste 2.400 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza citat de rt.com. 

Bilanţul a crescut cu fiecare oră.

Anterior, cotidianul „The Guardian“, care cita oficiali din domeniul sănătăţii, a relatat că numărul răniţilor se ridică la 200.

Separat, Semiluna Roşie palestiniană anunţase că 227  de persoane au fost rănite de armata israeliană, potrivit dpa international.

Israelul afirmă că trupele sale au folosit muniţie de război pentru a împiedica distrugerea sau spargerea gardului de la graniţa cu Fâşia Gaza.

 Guvernul paelstianian acuză Israelul de comiterea „unui masacru îngrozitor“

Guvernul palestinian acuză Israelul de comiterea unui "masacru îngrozitor" în Fâşia Gaza. La rândul său, Turcia a estimat că Statele Unite împatt cu Israelul responsabilitatea pentru "masacru".

Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineaţă în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

Pe de altă parte, serviciul de securitate intern israelian - Shin Bet - a anunţat că membri ai mişcării palestiniene Hamas intenţionează să treacă gardul de la frontiera cu Israelul dacă demonstranţii palestinieni doboară bariera de securitate.

„Militanţii terorişti Hamas nu au permisiunea de a se apropia de gard, de teamă că vor fi ucişi sau capturaţi de forţele armate israeliene, cu excepţia cazului în care gardul va cădea. Atunci, sub acoperirea mulţimii, ei vor încerca să intre în Israel cu arme şi să comită atacuri“, se arată într-o declaraţie a Shin Bet, în urma mărturisirii făcute de un presupus membru al mişcării Hamas.

În urmă cu câteva zile, Israelul a anunţat că mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, încearcă să întreprindă atacuri în zona gardului de la graniţă şi în cele din urmă împotriva comunităţilor evreieşti de la graniţă.

Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că folosirea forţei de către armata israeliană este disproporţionată faţă de ameninţarea reprezentată de palestinieni, care aruncă pietre şi cocteiluri Molotov şi incendiază anvelope de maşină.

Transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim concretizează promisiunea făcută la 6 decembrie anul trecut de preşedintele american Donald Trump, când acesta a anunţat şi recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel - decizie ce a marcat o ruptură faţă de ultimele decenii de diplomaţie americană şi care a generat satisfacţie în rândul israelienilor şi mânie printre palestinieni.

Imagine indisponibilă

Pentru ceremonia de deschidere a ambasadei SUA, Ierusalimul a fost pavoazat cu steaguri israeliene şi americane şi afişe care proclamă ”Trump Make Israel Great Again” sau "Trump is a Friend of Zion".

Însă inaugurarea amabsadei - instalate provizoriu în sediul a ceea ce era consultaul american - până la construirea unei noi ambasade are loc într-o perioadă extrem de sensibilă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat pe Twitter transferul ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim drept „o zi mare pentru Israel“.

„Ne pregătim pentru ceremonia de la ora 09:00. O zi mare pentru Israel!“, a scris Trump pe reţeaua de socializare, adăugând că postul de televiziune Fox, pe care-l urmăreşte în fiecare dimineaţă, transmite în direct ceremonia de la Ierusalim.

Preşedintele SUA, care nu a venit la Ierusalim pentru a participa la deschiderea ambasadei, a transmis un mesaj video ce a fost difuzat în timpul festivităţii. 

„Astăzi (luni, n. red.) deschidem oficial ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Felicitări! O aşteptăm de mult timp“, a spus liderul Casei Albe la începutul discursului său, în care s-a referit la Ierusalim ca fiind „adevărata capitală a Israelului“ şi „capitala unde s-a stabilit poporul evreu din cele mai vechi timpuri“.

În acelaşi timp, preşedintele american a dat asigurări că „Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord de pace durabil“ între israelieni şi palestinieni.

Însă mutarea ambasadei SUA, care vine după decizia unilaterală a Statelor Unite din 6 decembrie de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, aduce în prim-plan tocmai statutul Ierusalimului, una dintre cele mai dificile probleme din conflictul israeliano-palestinian. Asta pentru că Israelul proclamă întregul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă“, în timp ce palestinienii îşi doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a exprimat, ieri, gratitudinea faţă de preşedintele american, Donald Trump, mulţumindu-i pentru decizia curajoasă prin care „a scris istorie“.

Însă numeroase state, printre care şi Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, şi Rusia, au dezaprobat deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al cărei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de ţări membre ale ONU.

Palestinienii percep drept o ”provocare” data aleasă, înainte cu 24 de ore de comemorarea "Nakba" - ”catastrofa” -, care a constituit-o înfiinţarea Israelului pentru sute de mii dintre ei, izgoniţi sau care au fugit de acasă în 1948.

Fâşia Gaza este de la 30 martie teatrul unui ”marş al întoarcerii”, în care mii de palestinieni se adună de-a lungul frontierei şi care ţine armata israeliană în priză.

De la 30 martie, 54 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană. Israelul acuză mişcarea islamistă Hamas, care conduce teritoriul şi cu care a purtat trei războaie, de instrumentalizarea protestelor şi de faptul că ar căuta să atace sub acoperirea unor manifestaţii fals paşnice.

Armata israeliană afirmă că trage cu gloanţe reale doar ca utim recurs.

Transferul ambasadei americane nu a provocat însă efectul sperat de Israel. Numai două ţări - Guatemala şi Paraguay - s-au angajat ferm să-şi mute misiunile.

Armata israeliană se aşteaptă ca zeci de mii de palestinieni să protesteze în Fâşia Gaza, aflată sub blocadă, dar şi în Cisiodania ocupată faţă de inauguarea luni după-amiaza a Ambasadei Statelor la Ierusalim.

Liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri a îndemnat duminică la jihad contra Statelor Unite afirmând că decizia Washingtonului este proba că negocierile şi ”appeasementul” (”politica de conciliere”) nu le-au servit palestinienilor.

Continuă crticile internaţionale

Preşedintele truc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, luni, că  Statele Unite s-au discreditat ca mediator în conflictul israeliano-palestinian prin faptul că îşi transferă ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Statele Unite au ales să facă parte din problemă în loc de soluţie, prin ultima lor iniţiativă, şi au renunţat la rolul lor de mediator în procesul de pace”, a declarat Erdogan.

El a făcut aceste declaraţii într-un discurs susţinut la centrul britanic de reflecţie Chatham House, la Londra.

Therasa May a anunţat tot luni că  Marea Britanie nu-şi va transfera ambasada din Israel de la Tel-Aviv la Ierusalim.

Kremlinul şi-a exprimat luni temerea că transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, o măsură ce i-a încântat pe israelieni, dar i-a înfuriat pe palestinieni, va duce la creşterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, informează TASS.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite