Şapte bănci europene, stresate de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte instituţii financiare din Europa, printre care şi ATEbank, cu filiale și în România, sunt vulnerabile. Nu au luat notă de trecere la aşa-numitul test de stres nici băncile regionale spaniole Diada, Espiga, Civica, Unim şi Cajasur, nici banca germană Hypo Real Estate.

Comitetul European de Supraveghere Bancară a evaluat rezistenţa la un nou val de recesiune în cazul a a 91 de bănci din ţările Uniunii Europene.

Testul de stres a arătat că cele şapte instituţii financiare au nevoie de un capital suplimentar de 3,5 miliarde de euro ca să fie la adăpost în cazul unui nou şoc major pe piaţă. Potrivit BBC, băncile vulnerabile trebuie să prezinte un plan de restructurare pe termen lung, credibil. 

Filiale în România

ATEbank are mai multe sucursale la Bucureşti şi filiale în numeroase oraşe din România, printre care Cluj, Baia Mare şi Constanţa. Filiala românească a obţinut în primul trimestru un profit net de 0,2 milioane de euro, după ce anul trecut, în aceeaşi perioadă  înregistrase o pierdere de 1,2 milioane de euro.

Cu toate acestea, testul de stres al autorităţii europene în domeniul bancar arată că instituţia are nevoie de un capital suplimentar de aproximativ 243 milioane de euro pentru a aduce rata de adecvare a capitalului la 6%, nivelul minim solicitat, rezistând astfel unui şoc major pe piaţa financiară.

Ajutor pentru ATE

Guvernul elen a anunţat că este dispus să ia parte la majorarea de capital. „Ministerul de Finanţe,  acţionar majoritar al băncii, doreşte să întărească adecvarea capitalului, participând la o majorare de capital după ce va primi aprobarea Comisiei Europene".

Banca elenă Piraeus a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să cumpere de la guvernul elen pentru suma de 701 de milioane euro, 77 de procente din ATEbank şi 33 la sută din Hellenic Postbank.

Noul grup bancar constituit ar deţine active în valoare de peste 100 de miliarde de euro. Totuşi pieţele financiare sunt neîncrezătoare în testul de stres, ceea ce a dus la deprecierea cu 0,2% a monedei europene în raport cu dolarul, un euro ajungând, vineri, la 1,286 dolari.

Au fentat evaluatorii

Jurnaliştii de la Madrid relatează că o parte din casele de economii spaniole au trecut testele de stres datorită unui truc. Ele au contabilizat drept capital propriu fonduri primite printr-un program al statului destinat sprijinirii sistemului bancar.

Mulţi experţi susţin că testele la care au fost supuse băncile europene sunt irelevante, fiindcă au fost făcute haotic. America a impus teste de stres asupra băncilor ei în 2009, evaluarea ajutând la stoparea panicii pe Wall Street. Rezerva Federală a impus o viziune unitară asupra potenţialelor pierderi şi a forţat băncile să-şi procure capital de la contribuabili.

Sub lupă

Ratingul a şapte bănci ungare, inclusiv OTP Bank şi MKB Bank, cu operaţiuni în România, riscă o retrogradare din partea agenţiei Moody's.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite