Întâlnirea Biden-Putin: Operaţiunea „Diomede“ în date şi cifre

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden & Vladimir Putin FOTO Getty Images
Joe Biden & Vladimir Putin FOTO Getty Images

Pentru un asemenea Summit este întotdeauna conceput un dispozitiv novator de securitate, în sensul că, pentru a se asigura un nivel de protecţie cât se poate de înalt, scenariul aprobat nu conţine niciunul dintre elementele, mişcările şi amplasările de trupe principale şi de rezervă, dispozitive de identificare şi urmărire şi trasele principale şi de retragere folosite vreodată în situaţii similare.

Un singur lucru rămâne la fel: nevoia de a da un nume de cod operaţiunii respective, cel care figurează pe dosarul ultra-secret la care se lucrează de luni de zile şi unde mai sunt şi alte nume de cod, cele date participanţilor şi principalelor oficialităţi care sunt implicate în funcţie de responsabilităţile lor specifice. Foarte rar, operaţiunea generală primeşte un nume care să aibă o oarecare semnificaţie legată de evenimentul respectiv şi cu atât mai puţin să dea o indicaţie cumva interpretabilă asupra conţinutului tratativelor. De aceea, numele de cod respectiv este ales, în principiu, de calculatorul unde serviciile de informaţii au introdus de mult timp mii de asemenea nume din care să se poată face fără probleme o alegere automată şi evident aleatorie.

Întâmplare sau nu, operaţiunea de securitate pentru protecţia evenimentului de la Geneva, a primit numele de cod DIOMEDE. Iar alegerea asta, dacă nu este rodul unui hazard, ar putea avea o relevanţă ceva mai mult decât simbolică.

Căci Diomede, povesteşte Homer, unul dintre faimoşii participanţi în Războiul din Troia, rege în Argos, era socotit unul dintre cei mai mari războinici ai aheilor alături de Agamemnon, Ajax cel Mare şi Ahile. Legenda spune că, după terminarea războiului troian, avea să fondeze zece sau mai multe oraşe italiene, fiind mai apoi venerat sub diverse nume, ca fiinţă de esenţă divină, în diferite oraşe din Italia şi Grecia.

Dar DIOMEDE se numesc şi cele două insule din Strâmtoarea Bering, aflate la doar câţiva kilometri depărtare, aparţinând fiecare unui alt stat, Rusia şi, respectiv, SUA, linia de frontieră care le desparte având acum şi o semnificaţie simbolică care greu poate fi ignorată. În plus, ele sunt situate la dreapta şi la stânga unei alte linii imaginare, International Data Line, ceea face ca distanţa între ceasurile locuitorilor să fie o distanţă de 21 de ore sau de 20 de ore (perioada de vară). Din această cauză, numele uneia dintre insule este Insula de Mâine, iar numele celeilalte este Insula de Ieri.

America

Dosarul Operaţiunii DIOMEDE

(sursa principală este ziarul elveţian Le Temps, plus alte surse deschise)

Biden Putin

-  delegaţiile americană şi rusă numără aproximativ 800 de persoane fiecare, incluzând şi membrii echipelor tehnice şi de sprijin.

- la eveniment au fost acreditaţi 3000 de ziarişti.

- în afara echipelor de securitate ale celor doi preşedinţi, sunt mobilizaţi aproximativ 3500 de membri ai forţelor elveţiene (dispozitivul cuprinde poliţia cantonală, poliţia federală şi armata), sunt deschise toate liniile de comunicaţii de urgenţă cu Interpol, Europol, comandamente militare americane şi ruse.

- la avion, oaspeţii vor fi întâmpinaţi de Guy Parlin, Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, de consilierul federal Ignatio Cassis, de Serge dal Busco, preşedintele guvernului din Geneva, de doamna Frederique Perler, primarul Genevei.

- Joe Biden soseşte în această după-amiază, Vladimir Putin aterizează miercuri dimineaţa.

- aproximativ zece avioane vor fi parcate în permanenţă pe pistele aeroportului internaţional din Geneva. Americanii vor avea cele două exemplare de Air Force One. Unul singur va avea numele de cod AF1, cel în care se va afla Joe Biden, Va mai exista şi un avion tip C-32, versiunea militară a avionului Boeing 757-200, precum şi un avion C-5 şi un altul C-40. Ca măsură de securitate, Air Force One este singurul avion prezidenţial din lume care nu este realimentat de pe aeroportul unde ajunge, operaţiunea fiind asigurată de un avion-cargo militar care aterizează cu o zi sau două în avans şi care transportă camioane de realimentare.

Ruşii trimit patru avioane de transport şi un altul de tip Iliuşin II-76, avionul cargo care transportă limuzinele şi maşinile care vor fi folosite de echipa lui Vladimir Putin.

- perimetrul de securitate pentru spaţiul aerian presupune un dispozitiv întărit într-un perimetru de 50 km în jurul aeroportului şi până la 6000 m altitudine, iar controlul aerian este obligat să elibereze zona cu 15 minute înainte de orele de aterizare prevăzute. Dar restricţii pentru folosirea spaţiului aerian au fost activate începând de azi dimineaţă ora 8 până pe 17 iunie, orele 17, dar zborurile civile internaţionale nu vor fi afectate de aceste restricţii.

Pe lacul Geneva există un important dispozitiv naval asigurat de nave militare şi ale poliţiei federale, cu asigurarea unui blocaj impenetrabil.

Limuzina

- Joe Biden se va deplasa cu limuzina blindată (20 cm la portiere şi în rest 12,5 cm) prezidenţială „The Beast“, Cadillac de 3,5 tone, cu dispozitive suplimentare de protecţie în caz de atac biologic sau chimic.

- Iată şi schema maşinii blindate cu care se va deplasa Putin, tip Aurus Senat de 6,5 m lungime, 2 m. lăţime şi cu o greutate de 6,5 tone.

Limuzina

Dincolo de aspectele tehnice îndelung negociate, inclusiv agenda şi subiectele de discuţie, ceva a rămas încă sub semnul întrebării: va exista oare un document oficial semnal pentru a fi prezentat la finalul întâlnirii? Le nivelul miniştrilor de Externe subiectul încă se află în discuţie. În funcţie de rezultat, este posibil să se schimbe ceva din programul agreat deocamdată prevăzut să înceapă mâine, la ora 13 (ora Genevei), şi cu două conferinţe separate în final. Consilierul preşedintelui Putin a enumerat subiecte asupra cărora s-a agreat a fi introduse pe agendă: Orientul Mijlociu, situaţia din Liban şi Siria, discuţiile privind programul nuclear irania, rezolvarea situaţiei din Afganistan şi Peninsula Coreeană, Ucraina şi Belarus, conflictul din Nagorno-Karabakh. Dintre lucrurile notabile de ultim moment, să notăm că, într-un interviu pentru televiziunea americană NBC, Putin a evocat un subiect foarte sensibil, spunând că este gata să ia în considerare un eventual schimb de prizonieri, un gest care poate fi interpretat drept o deschidere care să anunţe timpuri mai liniştite, procedura fiind clasică în jocurile diplomatice între entităţi statale care ar încerca o normalizare a relaţiilor.

Să vedem dacă aşa va fi şi dacă, întâmplător sau, Operaţiunea DIOMEDE are un nume de bine prevestitor. De-abia de acum vedem cum, cine, când şi cu ce tip de cerneală se vor trasa ceea ce înseamnă liniile roşii pentru fiecare dintre părţi. Şi vom avea şi semnalul privind concesiile reciproce. Şi vom începe să bănuim unde suntem.

Nu în termeni declarativi şi de promisiuni politice căci, din acest moment, se intră în singura discuţie care contează pentru lumea de mâine care, cu siguranţă, va avea de trăit în termenii unei noi normalităţi, cum va fi ea decisă de aceşti jucători şi doar la acest nivel.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite