Înfrângerea Statului Islamic în Irak şi Siria va duce la formarea unei „diaspore teroriste”, avertizează directorul FBI

Înfrângerea Statului Islamic în Irak şi Siria va duce la formarea unei „diaspore teroriste”, avertizează directorul FBI

James Comey

Directorul FBI, James Comey, a avertizat joi că se va forma o “diasporă teroristă” după înfrângerea grupării Statul Islamic în Irak şi în Siria, ceea ce ar putea duce la o creştere a numărului de atacuri extemiste, relatează AFP.

“Ştim cu toţii că va exista o diaspora teroristă (…) când forţele militare vor zdrobi ‘Califatul’” proclamat de Statul Islamic în Irak şi Siria, a spus directorul FBI într-o comisie a Congresului.

“Mediile combatante” ale grupului “vor merge undeva, iar treaba noastră este să le găsim şi să le oprim înainte că ajungă în Statele Unite pentru a ataca oameni nevinovaţi”, a adăugat el în faţa Comisiei pentru securitate internă a Camerei reprezentanţilor.

Înfrângerea ISIS în Irak şi în Siria va face gruparea extremistă “dispusă la orice pentru a demonstra că şi-a păstrat vitalitatea, iar aceasta va lua probabil forma unor noi atacuri asimetrice, unor noi eforturi teroriste”, a subliniat oficialul.

La mijlocul lunii iunie, directorul CIA John Brennan a estimat că au rămas circa “18.000, până la 22.000” de combatanţi ISIS în Irak şi Siria.

Gruparea islamistă înregistrează pierderi teritoriale în special în Irak, unde a pierdut oraşul sunnit Fallujah şi o bază aeriană importantă aflată la circa 60 de kilometri distanţă de Mossul, principalul fief jihadist din ţară. Aceasta nu a împiedicat-o, însă, să lanseze atacuri teroriste sângeroase la Bagdad şi în lume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările