Înfrângerea Statului Islamic în Irak şi Siria va duce la formarea unei „diaspore teroriste”, avertizează directorul FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul FBI, James Comey, a avertizat joi că se va forma o “diasporă teroristă” după înfrângerea grupării Statul Islamic în Irak şi în Siria, ceea ce ar putea duce la o creştere a numărului de atacuri extemiste, relatează AFP.

“Ştim cu toţii că va exista o diaspora teroristă (…) când forţele militare vor zdrobi ‘Califatul’” proclamat de Statul Islamic în Irak şi Siria, a spus directorul FBI într-o comisie a Congresului.

“Mediile combatante” ale grupului “vor merge undeva, iar treaba noastră este să le găsim şi să le oprim înainte că ajungă în Statele Unite pentru a ataca oameni nevinovaţi”, a adăugat el în faţa Comisiei pentru securitate internă a Camerei reprezentanţilor.

Înfrângerea ISIS în Irak şi în Siria va face gruparea extremistă “dispusă la orice pentru a demonstra că şi-a păstrat vitalitatea, iar aceasta va lua probabil forma unor noi atacuri asimetrice, unor noi eforturi teroriste”, a subliniat oficialul.

La mijlocul lunii iunie, directorul CIA John Brennan a estimat că au rămas circa “18.000, până la 22.000” de combatanţi ISIS în Irak şi Siria.

Gruparea islamistă înregistrează pierderi teritoriale în special în Irak, unde a pierdut oraşul sunnit Fallujah şi o bază aeriană importantă aflată la circa 60 de kilometri distanţă de Mossul, principalul fief jihadist din ţară. Aceasta nu a împiedicat-o, însă, să lanseze atacuri teroriste sângeroase la Bagdad şi în lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite