Încă o lovitură dată apărării comune europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile dintre EADS şi BAE Systems pentru crearea unui gigant european în domeniul aerospaţial şi al apărării au eşuat

Eşecul fuziunii dintre EADS şi BAE Systems demonstrează incapacitatea statelor membre UE de a interpreta aceeaşi partitură când vine vorba de apărarea comună europeană despre care liderii Ununii vorbesc de mai mulţi ani.

Acest eşec subliniază, de asemenea, dorinţa Germaniei de a păstra controlul asupra industriei sale, care are o performanţă mai bună decât cea a Franţei şi Marii Britanii, scrie Reuters.

Discuţiile dintre EADS şi BAE Systems pentru crearea unui gigant european în domeniul aerospaţial şi al apărării au eşuat, miercuri, după ce guvernele francez, german şi britanic nu au reuşit să ajungă la un acord.

„A devenit clar că interesele guvernelor nu pot fi reconciliate între ele sau cu obiectivele pe care EADS şi BAE Systems şi le-au propus să le obţină de pe urma fuziunii", au anunţat cele două companii, într-un comunicat de presă.

O eventuală fuziune a EADS, firma-mamă a Airbus, cu BAE Systems ar fi dat naştere unei companii care ar fi devansat grupul american Boeing Co., devenind cel mai mare grup din domeniul aerospaţial şi al apărării.
Directorii celor două companii şi-au exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul negocierilor.

GERMANIA, ACUZATĂ CĂ A „TORPILAT" PROIECTUL

Toată lumea a acuzat Germania că ar fi „torpilat" proiectul, în timp ce Londra şi Parisul, au subliniat faptul că responsabilitatea aparţine în special EADS şi BAE, notează agenţia Reuters.

Pentru aprobarea acestei fuziuni de 45 de miliarde de dolari era nevoie de aprobarea guvernelor francez, german şi britanic. Însă, potrivit unor surse citate de AFP, negocierile au fost blocate de guvernul german, care ar fi dorit să aibă o participaţie proprie în noua companie.

Berlinul, care a vrut să beneficieze de acelaşi tratament ca şi Franţa în schema de fuziune, a insistat de asemenea că noua entitate să aibă sediul lângă München, unde se află deja EADS.

Cele mai importante ziare germane au criticat atitudinea guvernului condus de Angela Merkel faţă de acest proiect. Cotidianul „Bild" a acuzat-o pe Merkel că „nu a avut curaj" şi a afectat în felul acesta întreaga Europă prin al său „Nein", sinonim, în opinia tabloidului german, cu o „ocazie ratată" de a consolida un sector industrial strategic.

O OPORTUNITATE RATATĂ

Guvernul britanic şi oficialii din cele două companii s-au arătat îngrijoraţi de acordarea unor pachete semnificative de acţiuni către guvernele celor trei state, lucru care ar fi putut afecta capacitatea noii entităţi de a obţine contracte în SUA şi Asia.

BAE Systems pierde astfel accesul la operaţiunile de inginerie aeronautică civilă de care are nevoie într-o perioadă de austeritate, cu bugete tot mai modeste alocate apărării, în timp ce EADS bifează încă un eşec în încercarea de a combina sub aceeaşi umbrelă industriile aerospaţiale ale celor mai mari trei economii europene.

Preşedintele Comitetului de Apărare din Parlamentul francez, socialista Patricia Adam, a subliniat că aceast eşec face „o reclamă foarte proastă pentru apărare europeană comună ".

Dar secretarul de stat german pentru Economie, Peter Hintze, a declarat pentru „Der Spiegel" că interesele industriale ale ţării ar fi mai bine servite dacă concernul EADS rămâne independent.

Acţionarii şi investitorii de pe burse s-au arătat încă din start nemulţumiţi de intenţia celor două grupuri de a fuziona. Acţiunile EADS au coborât cu peste 11% din 12 septembrie, când planurile companiilor au devenit publice.

După blocarea discuţiilor, titlurile companiei au crescut cu 1,15%. BAE a pierdut 2,9% pe bursa de la Londra după ce a făcut publică intenţia de a fuziona cu EADS.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite