Încă un lider de stat se ia de şeful OMS: „Demisia, dr. Tedros”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul sloven Janez Jansa urmează exemplul preşedintelui american Donald Trump şi îl critică pe şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMD), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru felul în care gestionează actuala criză de sănătate.

Conservatorul Janez Jansa îl acuză pe şeful OMS că nu a luat măsuri eficiente împotriva noului coronavirus şi evocă, la fel ca Donald Trump în cazul Statelor Unite, posibilitatea de a nu mai achita contribuţii pentru această organizaţie. Într-un mesaj postat pe Twitter, premierul sloven îi cere demisia lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Demisia! Acum @Dr.Tedros”, a scris Jansa.

O ţară de 2 milioane de locuitori, Slovenia a înregistrat până acum 1.124 de cazuri de contaminare cu coronavirusul SARS-CoV-2, dintre care 43 fatale.

Trump i-a reproşat marţi şefului OMS că nu a făcut recomandări adecvate la începutul pandemiei de coronavirus. El s-a arătat nemulţumit şi de faptul că OMS ar fi prea apropiată de China, acceptând fără o analiză critică informaţiile prezentate de regimul comunist de la Beijing, acuzat că ascunde numărul real al morţilor şi al cazurilor de contaminare cu noul coronavirus. În acest context, liderul de la Casa Albă a ameninţat cu suspendarea contribuţiei SUA la OMS. Ori, SUA sunt principalul donator, cu peste 400 milioane de dolari în 2019. Al doilea donator plăteşte jumătate cât Statele Unite, în timp ce China acordă anual 44 de milioane de dolari.

Departamentul de Stat american s-a alăturat acuzaţiilor lui Donald Trump, susţinând că „actele OMS au costat vieţi omeneşti”.

„Să nu politizăm virusul”, a reacţionat miercuri Ghebreyesus, îndemnând totodată SUA şi China să se „unească pentru a combate acest inamic periculos”.

„Aşadar, sfatul meu (constă în) trei lucruri: vă rog, unitate la nivel naţional, fără folosirea covid-19 (boala provocată de noul coronavirus, n. red.) în scopuri politice. În al doilea rând, solidaritate onestă la nivel global. Şi leadership onest din partea SUA şi China”, a subliniat şeful OMS.

Între timp, mai mulţi oficiali din cadrul OMS au respins acuzaţia precum că organizaţia pe care o reprezintă ar fi „China-centrică” şi au cerut menţinerea contribuţiilor.

„Ne aflăm încă în faza acută a unei pandemii, aşa că nu este momentul ca fondurile să fie diminuate”, a declarat Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite