În umbra Statelor Unite, Mexicul începe să crească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna viitoare, preşedintele reales, Barack Obama, şi preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, se întâlnesc pentru o discuţie la Washington DC, scrie The Economist, într-o analiză care arată că SUA ar trebui să acorde mai multă atenţie statului  care devine “cel mai important vecin”.

Potrivit “The Economist”, unul din zece mexicani trăieşte în Statele Unite. “Mexicul însuşi este mai mult decât apendicele însângerat al imaginaţiei americane”, se arată în articol. În ce priveşte Produsul Intern Brut, Mexic se află imediat după Coreea de Sud, iar în 2011, economia statului a crescut mai rapid decât cea a Braziliei şi acelaşi lucru se poate afirma şi despre creşterea din 2012.

Acum trei ani, potrivit aceleiaşi surse, Pentagonul a avertizat că Mexicul riscă să devină “un stat ratat”. Cu toate acestea, insistă “The Economist”, viziunea americanilor este greşită, deoarece Mexicul este un stat pe cale să îşi revină.

Astăzi, Mexicul este cel mai mare exportator de televizoare cu ecran plat, telefoane BlackBerry şi continuă să crească numărul produselor exportate din industria auto, precum şi din cea aerospaţială. Dacă trendul se menţine ascendent, SUA vor importa mai mult din Mexic decât din oricare altă ţară, inclusiv din China.

În ce priveşte o altă problemă sensibilă, rata şomajului, aceasta este de două ori mai ridicată în State decât în Mexic. Rata natalităţii a început să scadă, femeile din Mexic de acum având, în medie, doi copii, spre deosebire de anii 1960, când năşteau chiar şapte prunci. Într-un deceniu, rata de natalitate a Mexicului va scădea sub cea a SUA.

Deşi articolul din “The Economist” se concentrează pe aspectele pozitive, există şi derapaje semnificative. De pildă, siguranţa este o chestiune mult discutată, deşi s-a înregistrat o scădere a numărului de crime.

Preşedintele Mexicului este, de asemenea, criticat deoarece promite mai mult decât poate face, printre promisiunile sale numărându-se şi înjumătăţirea ratei infracţionalităţii, obiectiv departe de a fi atins.

Pentru ca Mexicul să se ridice, într-adevăr, la înălţimea aşteptărilor este necesar ca eforturile depuse să continue, îşi încheie “The Economist” analiza care evaluează potenţialul unui stat care nu a fost luat în considerare suficient de către statele puternice ale lumii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite