În ce ţară trăiesc cei mai fericiţi oameni. România, în urcare în clasamentul fericirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere din Helsinki, capitala Finlandei FOTO Arhivă
Vedere din Helsinki, capitala Finlandei FOTO Arhivă

Finlanda este, pentru al doilea an consecutiv, ţara cea mai fericită din lume, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), publicat miercuri, în timp ce Sudanul de Sud, pradă războiului, ocupă ultimul loc, informează AFP.

Ţara celor 190.000 de lacuri, cunoscută pentru pădurile şi saunele sale, devansează Danemarca (pe locul doi), urmată de Norvegia, Islanda, Olanda, Elveţia, Suedia sau Noua Zeelandă şi Canada, potrivit clasamentului 2019 al "World Happiness Report". 

Ţările din fruntea clasamentului îndeplinesc ansamblul indicatorilor şi se distanţează graţie stabilităţii din societatea lor - indicatorul de fericire schimbându-se puţin din 2005. 

România se situează pe poziţia 48, în urcare faţă de raportul publicat anul trecut în care ocupa locul 52.

Franţa pierde un loc în raport cu anul 2019 şi ocupă poziţia a 24-a, după Mexic şi în faţa Taiwanului. Belgia coboară două locuri, până pe 18. 

Metodologia folosită a constat în chestionarea unui eşantion de persoane din 156 de ţări diferite care au răspuns la o serie de întrebări privind percepţia asupra calităţii vieţii lor pe o scară de la 0 la 10. 

În ciuda problemelor legate de Brexit, Regatul Unit a câştigat patru locuri în clasamentul 2019 şi şi-a adjudecat locul 15. 

În ceea ce priveşte Statele Unite, acestea au ajuns pe locul 19. 

Sudanul de Sud ocupă ultimul loc. ONU a declarat recent că 60% din populaţie a fost ameninţată de foamete atunci când ţara s-a aflat în război civil în timpul căruia 400.000 de persoane au fost ucise. 

Yemen, Afganistan şi Republica Centrafricană, de asemenea în război, figurează în coada clasamentului. 

Publicarea coincide cu Ziua Mondială a Fericirii, stabilită de ONU şi celebrată pe 20 martie. 

Autorii raportului indică faptul că fericirea în lume a avut un recul în ultimii ani, corelată cu o creştere a sentimentelor negative între care "nelinişte, tristeţe şi furie, în special marcată în Asia şi în Africa, şi mai recent în alte părţi ale Globului", potrivit raportului. 

Studiul s-a axat şi pe evoluţia ţărilor din clasament din 2005: cele mai importante 20 de creşteri, jumătate se găsesc în Europa Centrală şi orientală, cinci sunt în Africa subsahariană şi trei în America Latină. 

Cinci principale scăderi din 2005 au fost înregistrate de Yemen, Indian, Siria, Botswana şi Venezuela. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite