În faţa pericolului ca Afganistanul să cadă pradă Statului Islamic, Occidentul s-ar putea vedea nevoit să coopereze cu talibanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

După retragerea forţelor străine din Afganistan analiştii prevăd declanşarea unei lupte acerbe între talibani şi Statul Islamic pentru controlul ţării unde s-a născut jihadul modern. Confruntat cu această noua realitate, Occidentul trebuie să alegă între două rele.

Atacul care a vizat aeroportul din Kabul joi seară şi care s-a soldat cu peste 180 de mori şi peste 200 de răniţi a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic. Grupul terorist îşi arată astfel intenţia de a câştiga controlul în Afganistan, chiar dacă va trebui să lupte contra talibanilor. La prima vedere, acest lucru ar putea fi o surpriză, deoarece Afganistanul tocmai a căzut în mâinile unui alt grup terorist islamist, talibanii. În realitate, acesta din urmă şi Statul Islamic sunt angajaţi într-o luptă acerbă pentru controlul ţării şi acest atac este prima consecinţă.

Alungat din Irak şi Siria, câştigarea controlului în Afganistan ar fi un succes uriaş pentru Statul Islamic. Ţara este într-adevăr leagănul jihadului modern. Trebuie amintit că în Afganistan s-a născut Al-Qaeda în anii 1980, după invazia sovietică. Tot acolo, Osama bin Laden a pus la cale t atacurile din 11 septembrie 2001 împotriva Statelor Unite, fiind protecţia talibanilor, ba chiar ajungâd să conducă forţele armate talibane. 

O regiune cu o putere de atracţie extrem de puternică

În imaginaţia luptătorului islamist radical, această regiune păstrează, prin urmare, o putere de atracţie extrem de puternică. De îndată ce Statul Islamic şi-a proclamat califatul în Irak, în 2014, le-a cerut imediat talibanilor să le jure loialitate, dar aceştia au refuzat. Prin urmare, fricţiunea s-a transformat într-un război deschis între talibani, susţinuţi de Al-Qaeda, pe de o parte, şi susţinătorii Statului Islamic, pe de altă parte, care au multiplicat atacurile în tot Afganistanul, inclusiv în zonele controlate de talibani. Şi această logică a înfrângerii permanente a fost în mod evident alimentată de retragerea americană. Astăzi, „există celule adormite ale lui Satului Islamic la Kabul”, spune Michel Duclos, diplomat şi consilier special la Institutul Montaigne, citat de Europa 1. Prezenţa lor ridică astfel temerile unor noi atacuri. "După cum am văzut, recurg la atacuri sinucigaşe care nu necesită mijloace foarte mari." Mai ales că „este probabil ca aceştia să aibă complicitate în cadrul talibanilor, care este o mişcare neunitară”, conchide Michel Duclos.

Occidentul obligat de „realpolitik“

Atacurile sângeroase comise joi în apropierea aeroportului din Kabul şi revendicate de Statul Islamic subliniază nevoia unei abordări de „realpolitik“' a puterilor occidentale în faţa Afganistanului, şi anume că o cooperare cu talibanii ar putea fi cea mai bună opţiune a lor pentru a preveni ca această ţară să devină un teren fertil pentru mişcările islamiste, scrie Reuters. La aproape două săptămâni după surprinzătoarea revenire la putere a talibanilor, politicienii europeni încep să-şi dea seama că opţiunea lor pragmatică este să lase la o parte antipatia faţă de noii lideri afgani şi să discute cu ei. 

''Este clar: talibanii sunt acum o realitate în Afganistan. Această nouă realitate este amară, însă trebuie să ne confruntăm cu ea'', a declarat săptămâna aceasta cancelarul german Angela Merkel. 

La rândul său, un înalt responsabil european a atras atenţia că o abordare agresivă a occidentalilor faţă de talibani ar avea ca efect şi sporirea rolului Rusiei şi al Chinei în Afganistan.  Conform aceluiaşi responsabil, Pakistanul şi Turcia au sugerat naţiunilor occidentale ''să nu se grăbească să pună la colţ noul regim'' de la Kabul, să se abţină de la impunerea de sancţiuni contra acestuia şi să menţină deschide canalele de dialog pentru a preveni o criză de securitate şi a migraţiei ce ar avea efecte serioase asupra lumii întregi. 

Retragerea rapidă a SUA din Afganistan după 20 de ani de încercări de a aduce în această ţară stabilitatea şi democraţia este ''un enorm impuls moral pentru radicalii islamici de pretutindeni'', notează un fost ambasador al SUA în Afganistan, Ryan Crocker. Atacurile sinucigaşe comise joi în zona aeroportului din Kabul, revendicate de Statul Islamic, o mişcare inamică atât Occidentului cât şi talibanilor, reamintesc că militanţii extremişti îşi pot crea o platformă în Afganistan dacă această ţară este lăsată să coboare în haos. Unii oficiali americani cred că în spatele acestor atacuri se află Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K), o grupare afiliată Statului Islamic şi reputată pentru brutalitatea ei extremă, iar colapsul guvernului afgan prooccidental consolidează poziţiile acesteia.

Deşi talibanii au preluat puterea în Afganistan, „ei nu controlează cu adevărat ţara şi de altfel nimeni nu o controlează'', mai remarcă Ryan Crocker. ''Acesta este un teren fertil pentru astfel de acţiuni şi pentru astfel de personaje să revină şi să prindă rădăcini. Şi aceasta este ceea ce ne-a adus la (atentatele) de la 11 septembrie (2001 din SUA), avem acum aceeaşi dinamică“', atrage atenţia fostul ambasador american. Dar ce este mai grav, că alegând să sprijine talibanii, Statul Islamic ar putea să extindă războiul şi pe teritoriul statelor occidentale, unde are destui adepţi,  reluând seria atacurilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite