În ciuda unei întâlniri „minunate”, Trump şi Erdogan nu au reuşit să rezolve conflictele dintre SUA şi Turcia

În ciuda unei întâlniri „minunate”, Trump şi Erdogan nu au reuşit să rezolve conflictele dintre SUA şi Turcia

Recep Tayyip Erdogan si Donald Trump nu au reusit sa rezolve relatia tensionata dintre tarile lor FOTO AFP

Preşedintele american Donald Trump a pus presiune, miercuri, pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a renunţa la achiziţia sistemului antiaerian rus S-400, precizând că acţiunea este „o provocare foarte serioasă” pentru relaţiile bilaterale, deşi a descris întâlnirea dintre cei doi ca fiind „minunată”, transmite Reuters.

După mult anticipata întâlnire de la Casa Albă, menită să rezolve criza din relaţiile bilaterale, Trump a spus că este „un mare fan” al liderului turc şi că cei doi au avut o întâlnire „productivă”.

Însă niciunul dintre lideri nu a reuşit să explice în termeni concreţi cum anume vor depăşi neînţelegerile din ce în ce mai mari pe numeroase subiecte, de la incursiunea lui Erdogan în Siria, împotriva aliaţilor kurzi ai americanilor la achiziţionarea de către Turcia a sistemului antiaerian rus S-400.

„Achiziţia Turciei a unui echipament militar rus sofisticat, precum S-400, creează provocări foarte serioase pentru noi şi vorbim despre asta în mod constant”, a declarat Trump în cadrul unei conferinţe comune de presă.

La câteva minute după conferinţa de presă, Casa Albă a publicat un comunicat în care folosea un limbaj mai ferm decât al celor doi lideri, care se laudă că au o relaţie personală prietenoasă, în timp ce guvernele lor au relaţii glaciale. 

„Ca să progresăm pe alte fronturi, este extrem de important să rezolvăm problemele care implică achiziţionarea de către Turcia a sistemului antiaerian rus S-400, întărind parteneriatul nostru în domeniul apărării”, se arată în comunicat. 

Washingtonul spune că achiziţia sistemului rus S-400 de către Ankara nu este compatibilă cu apărarea NATO şi, de asemenea, reprezintă o ameninţare pentru avionul invizibil F-35 pe care Lockheed Martin îl dezvoltă. SUA sunt îngrijorate că Turcia îşi aprofundează relaţiile cu Moscova, în detrimentul parteneriatului cu SUA. 

Miercuri, ambii lideri au spus că vor încerca să rezolve problema, dar nu au precizat cum. Erdogan a spus că cele două ţări vor putea depăşi această dispută doar prin dialog. „Am căzut de acord să întărim relaţiile turco-americane pe un teren sănătos. Am fost de acord să scriem o nouă pagină în relaţia noastră”, a spus el.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: