2,261 de trilioane de dolari, costul estimat al eşuatei „Pax Americana“ în Afganistan. Ce-a rămas în urmă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
d

Iată care sunt, în estimarea americanilor, costurile defalcate ale campaniei din Afganistan. Merită studiate cu foarte mare atenţie deoarece există absolut toate motivele ca aceste statistici să figureze în manualele viitoare de istorie militară şi de istorie generală totodată, ca parte integrantă a ceea ce a însemnat o campanie militară prost gândită, pe baza unor estimări făcute de generali de birou cu visuri eroice.

Iar pentru această campanie prost gândită, ca de obicei, nu ei au avut de plătit ceva, ci nefericiţii trimişi să moară pentru a impune PAX AMERICANA.

Iată costurile, per capitole şi departamente, sinteză pentru cea mai aiuritoare aventură sinucigaşă a contemporaneităţii în care a fost rugată să participe şi România, desigur pe măsură puterilor şi capacităţii armatei noastre.

a
a

Since invading Afghanistan in 2001, the United States has spent $2.26 trillion on the war, which includes operations in both Afghanistan and Pakistan. Note that this total does not include funds that the United States government is obligated to spend on lifetime care for American veterans of this war, nor does it include future interest payments on money borrowed to fund the war.

a

Acesta nu este decât începutul unei poveşti care, aşa cum merg lucrurile, va deveni cel mai important subiect de dispută politică şi analiză de specialitate în următorii ani deoarece au început deja cererile ca cineva, măcar simbolic, să răspundă pentru aceste decizii de uluitoare alocări financiare. Pesemne că totul se va amplifica pe măsură ce, din ţările participante la Coaliţie vor începe să sosească estimări asemănătoare, unele deja circulă pe surse. Dar, până atunci, să vedem ce lasă în urmă această eşuată "Pax Americana" deoarece, în sine, şi asta este o problemă extrem de gravă, pe măsură ce apar evidenţele despre cantitatea şi calitatea de armament, muniţii şi echipamente strategice lăsate în urmă, în mare viteză, exact ca odinioară în Vietnam, de trupele americane în retragerea lor care seamănă acum cu o goană teribilă înspre aeroportul din Kabul, singura zonă pe care sunt obligaţi s-o mai apere cu orice preţ, alături de turci şi britanici, pentru a proteja evacuarea propriilor concetăţeni şi apoi, la gămadă, a tuturor celorlalţi.

Începe însă, sub presiunea panicii, o reevaluare a capacităţii operaţionale a talibanilor portretizaţi de propaganda occidentală drept "păstorii de capre"? Poate n-ar mai fi nevoie de asta, proba fiind dimensiunea înfrângerii totale a celei mai mari coaliţii militare SUA-NATO. Dar merită, cred eu, să ascultăm cu atenţie şi cu respectul cuvenit cuvintele lui Donald Trump, fostul preşedinte al SUA şi comandant şef al forţelor militare, dublă calitate care justifica apelativul "cel mai informat om al planetei". Să ascultăm ce a avut de spus despre talibani într-o emisiune pentru Fox News:

"Buni luptători talibanii, vă spun eu, buni luptători. Trebuie să le recunoaştem acest lucru. Luptă de o mie de ani. Talibanii au încercuit aeroportul şi cine ştie ce se poate întâmpla dacă se poartă corect cu noi? Brusc, zic, dacă sunt deştepţi şi ei sunt într-adevăr deştepţi. Sunt deştepţi. Ar trebui să lase americanoo să iasă de acolo".

Este o recunoaştere corectă, adevărat foarte tardivă, dar nespus de corectă a realităţii din teren. Măcar de-ar fac-o şi generalii noştri, mulţi şi tăcuţi  din tradiţie cazonă. 

"Păstorii de capre" au acum o flotilă aeriană cu aeronave de luptă de toate tiprile, iar companiile specializate în ofertă de mercenari, au în dosare nenumăraţi musulmani proveniţi din fostele republici sovietice şi care au servit pe multe sau foarte multe fronturi şi nu numai în ţări din Orientul Apopiat, ofertele respective cuprinzând şi personal pentru întreţinerea avioanelor şi elicopterelor de luptă. Pentru talibani mai există şi opţiunea de a face apel la chinezi sau la ruşi pentru a detaşa echipe de contractori în domeniu, ceo care să ia locul americanlor care şi-au părăsit rapid colegii amgani, aşa cum bine zic cei de IsraelDefense https://www.israeldefense.co.il/en/node/51482.

Şi ar avea la ce să muncească, chiar pe aparate de zbor noi nouţe cum sunt cele 40 de elicoptere Black Hawk şi avioane Super Tucano trimise luna trecută de cei de la Pentagon...

Dezastrul din Afganistan devine o problemă de securitate naţională pentru americani dar asta, în definitiv, îi priveşte în mod direct. Implicaţiile acesteia pot vulnerabiliza întreg sistemul de apărae NATO deoarece aparatura, codurile, sistemele de luptă integrate fac parte din arsenalele folosite de multe dintre ţările NATO, chiar şi de noi parţial, în măsura în care vom putea avea asemenea echipamente, fie ele şi la mâna a doua. Uitaţi ce este difuzat acum din afganistan, imagini preluate din The Washington Beacon. Şi cel mai grav, extraordinar de grav, este capturarea de către talibani a câtorva dorne americane tip ScanEagles (costă fiecare 4 milioane $), echipament strategic ultra-sensibil folosit pentru recunoatere, considerat secret militar de cea mai mare importanţă. Acum, cine oare va beneficia de ele?

Rezultatul este că unităţi ale talibanilor au fost acum dotate cu echipamente ale forţelor speciale americane. Asta s-ar putea să fie începutul uneia dintre cele mai periculoase şi compexe poveşti care se deschide acum în Afganistanul unde apele puterii încă nu s-au despărţit şi unde fiecare dintre marile grupări insurgente îşi negociază viitorul Fie în Afganistan, fie altundeva., în funcţie de priorităţile Emiratului şi ale ISIS şi Al Qaeda.

z

În cest sens, la modul cel mai neaşteptat, "Pax Americana" a folosit cuiva, a produs imense cantităţi de bani cash evaporaţi în conturi anonime şi în echipamente ultra-moderne cu care această generaţie va vrea să răzbune memoriile unor tragedii trecute. Asta au promis, asta înseamnă Charia, asta este valoarea acestui Emirat care a reuşit să se implanteze, consolidându-se într-un stat a cărui istorie pare să fie acum la fel de imprevizibilă cum i-a fost trecutul.

Dar ceva e sigur: ca şi în trecut, reuşeşte să sperie un Occident pe care din nou l-a suprins plin de bani, naivi şi fără conducere militare pregătită să lupte în condiţii de gherilă a secolului XXI, fără ştiinţa de a face faţă unor operaţiuni purtate în afara dogmelor învăţate în şcolile militare tradiţionale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite