22.000 de ani de istorie îngheţată, evaporată în câteva secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 13% din cilindrii de gheaţă scoşi din gheţarii arctici s-au topit după ce au fost expuşi la temperaturi de 40 de grade, într-o nouă cameră de depozitare a Universităţii „Alberta” din Canada, relatează The Guardian.

În mostrele de gheaţă adunate sălăşuiesc peste 80.000 de ani de istorie, care le-ar putea oferi cercetătorilor indicii şi tipare în ceea ce priveşte schimbarea climei, precum şi mostre din trecutul Pământului. Duminică, însă, o parte dintre cilindrii în care se afla gheaţa au fost expuşi la temperaturi mari.

O defecţiune a sistemului de răcire a laboratorului Universităţii „Alberta” din Edmonton, Canada, a dus la topirea unei părţi a colecţiei care până acum era considerată cea mai mare din lume, de bucăţi de gheţă, adunate din inima Arhipelagului Arctic Canadian.

„Acesta este cel mai mare coşmar pentru orice astfel de centru de depozitare. Când pierzi o parte din miezul de gheaţă, pierzi o mărturie a climatului din trecut, a mediului şi o arhivă a istoriei atmosferei noastre. Informaţiile din acea perioadă nu sunt deloc uşor de accesat” a declarat glaciologul Martin Sharp, citat de The Guardian.

Universitatea făcuse rost recent de bucăţile din inima gheţarilor, care însumează 1.4 kilometri de gheaţă, forate din cinci locuri diferite din Arhipelagul Arctic Canadian. Mostrele au fost transportate apoi într-o nouă cameră de depozitare, inaugurată luna aceasta şi care a costat 3 milioane de dolari. Însă, la câteva zile de la transport, a pornit o alarmă la un congelator care avertiza în legătură cu temperatura care creştea. Conform glaciologului, congelatorul începuse să distribuie căldură, temperatura din interior ajungând foarte rapid la 40 de grade celsius.

În jur de 13% din arhivă a fost expusă la căldură, cilindrii reprezentând peste 180 de metri de gheaţă. Cel mai vechi miez de gheaţă distrus fusese extras din Insula Baffin şi avea o vechime de 22.000 de ani, printre cei topiţi fiind şi unul vechi de 16.000 de ani, care a fost colectat din interiorul celui mai înalt munte din Canada, muntele Logan.

Totuşi, norocul a făcut ca restul colecţiei să nu fie afectat de defecţiunea congelatorului. Un echipaj de televiziune care urmărea operaţiunea de colectare a universităţii, le-a cereut cercetătorilor să pună mostrele într-un alt congelator, deoarece acolo aveau lumină mai bună pentru filmare. Universitatea a fost de acord, şi aproape 90% din gheaţa colectată fusese depozitată în cel de-al doilea congelator.

„Fără indoială, incidentul va afecta munca noastră de cercetare. A compromis anumite studii pe care le-am fi putut conduce asupra miezilor de gheaţă, precum cel de reconstituire a istoriei climatului” a completat Martin Sharp. Întrucât o nouă vizită în arhipelag ar fi costisitoare şi periculoasă, cercetătorii spun că se vor concentra pe mostrele pe care le-au adunat până în prezent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite