13 poveşti pe care nu le ştiaţi, din Cecenia în Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciodată nu au mai fost aranjamentele marilor puteri atât de accesibile publicului larg.

Se face o lună de când au ieşit la iveală povesti cu orgolii, duplicitate, negocieri şi jocuri de culise la cel mai înalt nivel, o Rusie "mafiotă", spionaj american la ONU şi o Românie descrisă ca fiind un "stat sălbatic". O parte din marea tablă de şah a lumii a fost dezvăluită de site-ul WikiLeaks, care a publicat corespondenţe diplomatice americane.

În rândurile de mai jos e sinteza lucrurilor pe care poate nu le ştiaţi despre Vatican, Cecenia, Kosovo, Libia, Cuba, Rusia, SUA, Iran, Coreea de Nord, Franţa, Germania, Anglia, Spania, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Afganistan, Pakistan.

-----------------------
Wikileaks are 251.287 de documente trimise de diplomaţi americani la Washington şi 8.000 de directive ale administraţiei americane către ambasade, primele documente fiind date publicităţii la 28 noiembrie 2010. Telegramele sunt din perioada 28 decembrie 1966 - 28 februarie 2010.
------------------------

1. Liderul Ceceniei a dat 5 kilograme de aur la o nuntă

Un diplomat american a descris o nuntă în Caucazul rusesc, la care preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, le-a oferit cinci kilograme de aur tinerilor căsătoriţi. El a mai dat bani nuntaşilor şi a dansat având o armă placată cu aur în buzunarul blugilor. La petrecerea care a avut loc în Daghestan, Kadîrov a "acoperit copiii care dansau cu bancnote de 100 de dolari".

2. Al-Qaida a încercat să îl omoare pe Bush în 2008 la Jocurile Olimpice

Al-Qaida ordonase în 2008 asasinarea preşedintelui american George W. Bush, a secretarului de Stat Condoleezza Rice şi a premierul britanic Gordon Brown la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.

"Potrivit ofiţerilor de informaţii chinezi, la începutul lui iulie 2008, numărul doi în ierarhia Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri a desemnat foşti terorişti din Turkistanul de Est să meargă în China pentru a comite atacuri teroriste la Jocurile Olimpice. Potenţialele ţinte sunt preşedintele american şi secretarul de Stat, premierul britanic şi ministrul de Externe, ceremoniile de deschidere şi închidere a Jocurilor Olimpice, oraşele Shanghai şi Hong Kong, programul olimpic şi turiştii VIP", se arată în notele secrete americane.

3. Ultimul dictator al Europei este ...

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este descris ca un personaj care devine "tot mai bizar", care intenţionează "să rămână la putere pe termen nedefinit" şi e considerat ca fiind ultimul dictator din Europa, conducând autoritar Belarusul de 16 ani. O altă informaţie este că Lukaşenko ar fi cea mai bogată persoană din Belarus, cu o avere personală estimată la 9 miliarde de dolari.

4. Putin are "ochi de ucigaş" când vorbeşte de Cecenia

O notă americană din 2004 arată că Vladimir Putin are "ochi de ucigaş" când se vorbea despre Cecenia sau despre extremismul islamic: "Pare să fie un om perfect rezonabil atunci când discută despre Orientul Mijlociu sau despre politica energetică, dar când conversaţia ajunge la Cecenia sau la extremismul islamic, ochii lui Putin devin cei ai unui ucigaş".

Rusia e nostalgică după Războiul Rece şi "va fi nevoie de o generaţie pentru ca opinia publică rusă să accepte pierderea influenţei asupra Poloniei, statelor baltice, Ucrainei şi Georgiei", observa în 2009 consilierul diplomatic al lui Nicolas Sarkozy.

Rusia e un stat cvasi-mafiot, în care mafia exercită un "control enorm" asupra sectoarelor strategice, spune procurorul spaniol Jose Gonzalez, care anchetează de aproximativ zece ani crima organizată rusă. "Unele partide politice din Rusia acţionează mână în mână cu crima organizată", consideră procurorul şi există "legături dovedite între partidele politice ruseşti, crima organizată şi traficul de arme". Autorităţile ruse se servesc de mafie pentru a efectua operaţiuni pe care nu le pot "conduce în mod normal în calitate de Guvern", cum ar fi furnizarea de arme kurzilor pentru a destabiliza Turcia, mai spune procurorul.Ambasadorul SUA în Rusia susţine că fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, s-a aflat în vârful unei "piramide a corupţiei" ce implică Kremlinul, poliţia, serviciul de securitate, partidele politice şi grupurile infracţionale, având afaceri inclusiv în Transnistria.

5. Fidel Castro e în stadiu medical "terminal"

Legendarul lider cubanez Fidel Castro a refuzat în iulie 2006, "dintr-un pur capriciu", o operaţie chirurgicală de colon, deşi era aproape să moară. Din acest motiv, Fidel a fost nevoit să îi cedeze puterea fratelui său, Raul. "Castro este în stadiu terminal, iar facultăţile sale mentale se vor deteriora, fără îndoială, până la momentul morţii. Dar nu va muri imediat", scria Michael Parmly, şeful Secţiei intereselor americane la Havana, pe baza afirmaţiilor unui informator care ar fi avut acces la dosarul medical al lui Castro. În prezent, Castro are 84 de ani.

6. Vaticanul are informatori excelenţi

În notele diplomatice se spune că Sfântul Scaun are "excelente surse de informare privind disidenţii, drepturile omului, libertatea religioasă, controlul Guvernului asupra populaţiei" din întreaga lume, chiar şi în Coreea de Nord, acolo unde "organizaţii caritabile catolice se deplasează cu regularitate". Papa Benedict s-a opus în 2004 aderării Turciei, stat musulman, la Uniunea Europeană şi voia să folosească Polonia pentru a promova valorile catolice în Uniunea Europeană. Tot din pricini catolice, Vaticanul vrea să-l submineze pe preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez.

7. Aduceţi parolele şi cheile de criptare ale liderilor ONU!

O directivă secretă din iulie 2009 a SUA le cere diplomaţilor americani informaţii despre sistemele de comunicaţii folosite de înalţi oficiali ai ONU, parole şi chei de criptare utilizate în reţele private şi comerciale pentru comunicări oficiale. Washingtonul a cerut şi informaţii biometrice detaliate despre "principalii oficiali ONU, inclusiv subsecretarii, şefii agenţiilor specializate şi principalii lor consilieri, directorii misiunilor de pace şi politice, inclusiv comandanţii forţelor", precum şi numerele cărţilor de credit, adresele de e-mail şi numerele de telefon, fax şi pager.

Alte aspecte notabile sunt că: SUA au renunţat la instalarea scutului antirachetă în Polonia şi Cehia şi au primit la schimb susţinerea Rusiei în sancţionarea programului nuclear al Iranului şi că SUA au arme nucleare staţionate în Olanda, Belgia, Germania şi Turcia.

8. Iranul este un "stat fascist"

Iranul are 19 rachete nord-coreene de concepţie rusească şi tehnologie avansată, care sunt mult mai puternice decât orice a admis public Washingtonul că ar avea Teheranul şi care ar putea atinge capitale din Europa Occidentală. Consilierul diplomatic al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy aprecia la 16 septembrie 2009 că Iranul este un "stat fascist", iar un document din 2009 susţine că Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, suferă de cancer în fază terminal şi "va muri probabil în câteva luni".

9. Robinetul cu bani

Arabia Saudită e cea mai mare sursă de finanţare pentru grupurile teroriste din întreaga lume, se arată într-un document secret din decembrie 2009. Cei care vor fonduri intră în ţară deghizaţi în pelerini, înfiinţează firme fantomă pentru spălarea de bani şi primesc finanţare din partea organizaţiilor umanitare susţinute de stat. Mesajele mai vorbesc despre înclinaţiile spre sex, consum de droguri şi alcool ale membrilor familiei regale saudite. O altă informaţie preţioasă e că Arabia Saudită a cerut SUA să atace Iranul.

10. Catalonia e pepiniera teroriştilor

Catalonia, regiunea autonomă spaniolă cu capitala la Barcelona, este "cel mai mare centru de activitate al islamiştilor radicali din Mediterana". "Importanţa imigraţiei, legală sau ilegală, provenind din Africa de Nord (Maroc, Tunisia şi Algeria), precum şi din Pakistan şi Bangladesh, face din această regiune un magnet pentru recrutarea teroriştilor", spun depeşele diplomatice americane. Bande de chinezi, români şi albanezi s-au instalat în Catalonia, unde creează reţele de prostituţie, mai spun oficialii americani. Catalonia este o regiune din nord-estul Spaniei în care este dominantă limba catalană şi care are statutul de regiune autonomă.

11. Israelul e în stare de orice, inclusiv de război nuclear

Premierul italian, Silvio Berlusconi, i-a spus secretarului american al Apărării, Robert Gates, că Israelul ar putea lansa un atac preventiv asupra Iranului, inclusiv cu arme nucleare, şi că nimic nu poate opri statul evreu, nici măcar SUA, dacă acesta se simte ameninţat. Gates "nu doar a împărtăşit îngrijorarea sa, ci chiar a alimentat-o", spun informaţiile secrete. În plus, serviciile secrete australiene sunt îngrijorate că o continuare a programului nuclear iranian "poate conduce la apariţia unui război convenţional - chiar nuclear - în Orientul Mijlociu, implicând Statele Unite, lucru care ar antrena Australia în conflict".

12. Raul Castro a oprit o bătaie între preşedinţi

Preşedintele columbian Alvaro Uribe şi omologul său venezuelean Hugo Chavez "aproape s-au luat la bătaie" la un summit "al unităţii latino-americane" organizat în Mexic în februarie 2010. Limbajul verbal şi al trupului a continuat să degenereze, până când Raul Castro (liderul Cubei) a intervenit pentru a cere celor doi să poarte o discuţie civilizată. Cearta dintre cei doi lideri a început la un dineu, când Uribe s-a plâns în legătură cu politica Venezuelei faţă de comerţul la frontieră.

13. ONU s-a rugat de dictatorul Zimbabwe să plece

Naţiunile Unite îi propuseseră, în 2000, un acord financiar şi o ţară de azil preşedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe, pentru a-l stimula să renunţe la putere. Oferta a fost făcută în persoană de către secretarul general ONU de la acea vreme, Kofi Annan, la summit-ul Mileniului de la New York. Mugabe e încă preşedinte.

DIVERSE

Ucraina livrează arme Sudanului. Serbia a ştiut dar nu a spus unde se afla în 2008 Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia acuzat pentru genocid şi urmărit de justiţia internaţională. Junta militară din Myanmar (Birmania) construieşte în secret, în jungla tropicală, o instalaţie pentru fabricarea de arme nucleare, cu ajutorul Coreei de Nord.

Soldaţii unguri din Afganistan sunt incapabili. Un oficial din cadrul fostei preşedinţii suedeze a UE declara, în iulie 2009, că Republica Moldova era "un dezastru". SUA se tem de riscul reizbucnirii unor violenţe interetnice în Kosovo. Guvernul Venezuelei este prea haotic, sărac şi dezbinat pentru a construi reactoare nucleare. Marea Britanie a autorizat Statele Unite să stocheze bombe cu submuniţie pe teritoriul său, deşi Londra a semnat un tratat care interzice aceste arme.

Preşedintele Nicaragua, Daniel Ortega, primeşte în mod regulat bani de la traficanţi internaţionali de droguri pentru finanţarea campaniilor electorale şi în schimbul acestor bani le ordonă judecătorilor să îi pună în libertate pe traficanţii arestaţi de poliţişti şi militari. Statele Unite consideră Yemenul drept principal punct de tranzit pentru traficul de arme destinate mişcării islamiste palestiniene Hamas. Armele introduse în Fâşia Gaza sunt rachete, grenade, pistoale şi armament antiaerian.

Crima organizată este cea mai gravă problemă cu care se confruntă Bulgaria. Suedia voia să excludă Rusia din Consiliul Europei ca urmare a războiului ruso-georgian din 2008. Polonia vrea instalaţii americane pe teritoriul său pentru ca Statele Unite să fie obligate să o apere în cazul unui conflict şi are un "dispreţ istoric" faţă de Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite