Turul doi al alegerilor din Chişinău: miza dincolo de confruntarea geopolitică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 3 iunie, locuitorii municipiului Chişinău îşi vor alege primarul, candidaţii rămaşi în joc fiind pro europeanul Andrei Năstase şi socialistul Ion Ceban. Aceasta este percepţia generală a alegătorilor - una care se bazează pe criteriul geopolitic şi pe învingerea contracandidatului care optează pentru alt vector extern.

Această abordare, desigur, este una simplistă, însă a predominat aproape în toate campaniile electorale. Ceea ce ţine în mod deosebit de Chişinău este faptul că electoratul de dreapta îşi menţine principiul „unificator“ de a nu ceda capitala unui primar de stânga, situaţie care ne aminteşte de alegerile locale din anii trecuţi. Desigur, de cealaltă parte a baricadei, socialiştii duc o luptă aprigă ca să cucerească această redută care se numeşte Primăria municipiului Chişinău. Ţinând cont de vechea scindare pe criteriul orientării externe a ţării, cursa va fi una strânsă, ceea ce înseamnă că prezenţa cetăţenilor la vot în turul doi este deosebit de importantă în înclinarea balanţei victoriei unui sau altui candidat.

Totuşi, care este miza dincolo de confruntarea geopolitică dintre proeuropeanul Andrei Năstase şi socialistul Ion Ceban? Altfel spus, dacă să facem abstracţie de culorile politice ale celor doi candidaţi, ce va avea de câştigat capitala Republicii Moldova în urma alegerii unui nou primar?  În acest sens, să ne amintim că ex-primarul Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcţie în urma scandalului gestionării parcărilor cu plată din Chişinău, fiind suspectat de implicare în scheme dubioase. Pornind de aici, alegătorii îşi doresc un primar curat, care să se preocupe de problemele oraşului, şi nu de propriul buzunar.

Atât Năstase, cât şi Ceban au fost acuzaţi că ar deţine averi din surse nedeclarate sau dubioase. Conform unei investigaţii realizate de „Ziarul de gardă“, Andrei Năstase este proprietarul sau co-proprietarul a trei case care au fost menţionate în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate, depusă în 2016 la Comisia Electorală Centrală (CEC). Cu toate acestea, presa apropiată Partidului Democrat din Moldova a scris în repetate rânduri că Năstase ar avea nu mai puţin de 10 case, chiar dacă a fost demonstrat că celelalte şapte locuinţe sunt doar nişte anexe. În exemplul sus-menţionat observăm că o parte din presa de la Chişinău, chiar dacă pretinde că a dat dovadă de imparţialitate în campania electorală, are o răfuială personală cu Andrei Năstase şi îl favorizează indirect pe oponentul său.

Socialistul Ion Ceban a fost mai degrabă implicat în mai multe tranzacţii imobiliare destul de întortocheate. În contextul dat, putem doar să menţionăm că Ceban a primit cadou un apartament de la mama sa, întâmplător sau nu, după victoria lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2016. Cu adevărat uimitor în cazul candidatului socialist este orientarea sa prorusă declarată de multiple ori, în timp ce multe dintre rudele sale apropiate activează în proiecte finanţate din fonduri americane şi europene. Pot fi aceste fapte compatibile cu imaginea unui primar corect şi sincer,după cum pretinde candidatul Ion Ceban?

Ţinta reală a alegerilor din Chişinău sunt alegerile parlamentare din toamna acestui an. Sloganul „Salvăm capitala, apoi salvăm şi ţara“ al lui Ion Ceban exprimă dorinţa socialistului de a propulsa PSRM în viitorul Legislativ. Candidatul Andrei Năstase are aceeaşi tendinţă de a întări forţele PPPDA odată cu ocuparea fotoliului de primar. Să ne amintim şi de acţiunile ex-primarului Dorin Chirtoacă: după ce a devenit primar general în 2007, a consolidat substanţial Partidul Liberal care, într-un final, a avut acces în Parlamentul Republicii Moldova. Viitorul primar de Chişinău are rolul de a fi nu doar un bun manager al oraşului, ci şi un lider de opinie care se va afla în vizorul permanent al mass-mediei şi societăţii civile şi, volens nolens,îşi va face auzită vocea.

Aşadar, dacă mai sunt chişinăuieni indecişi în legătură cu participarea la vot, atunci aceştia ar trebui să înţeleagă că miza alegerilor e una dublă: alegerea primarului Chişinăului şi, totodată, propulsarea PSRM-ului sau a PPPDA-ului, în furtuna alegerilor parlamentare din noiembrie 2018. 

Articol semnat de Vladislav ŞARAN

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite