Primăria Chişinău - o victorie de etapă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova şi mediul politic de la Chişinău prezintă o dinamică proprie, ieşită din manualele clasice de analiză şi previziune, bazată pe ideea falsă de a menţine un echilibru Est-Vest, când de fapt este promovarea propriului interes personal. Acest tip de comportament este prezent încă din 1991 şi l-am putut observa la toţi liderii politici: Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat şi acum Plahotniuc.

Andrei Năstase este un fost procuror, transformat în avocatul şi finul lui Victor Ţopa, devenit liderul protestatarilor din 2015-2016 şi aliat cu Usatîi, Dodon şi Maia Sandu împotriva lui Plahotniuc. A fost şi este un lider născut din rândul protestelor, reuşind să coaguleze o parte a societăţii pentru un scop comun.

Decizia Curţii Constituţionale, privind alegerea Preşedintelui prin vot direct, a fost cea care a spart frontul anti-Plahotniuc, deoarece Dodon şi-a dorit funcţia pentru sine şi partidul lui, profitând de efectul protestelor de a-l înălbi politic în ochii ambasadelor.

În acelaşi timp, a apărut şi o cursă internă între Năstase şi Maia Sandu pentru poziţia de candidat, iar soarta a fost în favoarea liderului PAS, însă victoria a fost a lui Dodon.

Înfrângerea de la prezidenţiale a validat-o pe Maia Sandu ca Liderul Opoziţiei, în timp ce Năstase a trebuit să devină numărul 2 şi să accepte anumite condiţii, mai ales în ideea desemnării candidaţilor pentru parlamentarele din toamnă.

La momentul demisiei lui Dorin Chirtoacă, ce a însemnat resetarea scenei politice de la Chişinău, Andrei Năstase a trebuit să ia o decizie rapidă pentru propriul viitor politic şi s-a autodesemnat ca şi candidat comun PPDA-PAS, forţându-i mâna Maiei Sandu, care a contrabalansat prin determinarea lui Năstase să accepte condiţiile de desemnare a candidaţilor pentru alegerile parlamentare.

Campania pentru Primăria Chişinău are o dublă valenţă: câştigarea primăriei plus faptul că în capitală se regăsesc aproximativ 25% din electoratul RM.        

În acest sens, interesul diverşilor actori politici a crescut, deoarece aveau nevoie de o validare electorală şi un test la nivel organizatoric.

Primul tur a fost sub semnul intoxicării generale cu sondajele de opinie, inclusiv cele apropiate de Opoziţie, deoarece preferinţele arătau următoarele persoane: Ion Ceban, Silvia Radu şi Andrei Năstase. Însă, la momentul votului, sondajele au dat chix, deoarece în turul 2 au intrat socialistul şi liderul Platformei, indiferent dacă interesul lui Plahotniuc era pentru Silvia Radu.

Turul 2 a avut o dinamică ciudată, cel puţin la nivelul primei săptămâni de campanie, deoarece nu a existat un contact direct între candidaţi, nu a existat o dezbatere privind proiectele lor pentru Chişinău. Ulterior, în a doua săptămână, cei doi s-au întâlnit şi au dezbătut o serie de proiecte, dar s-au şi acuzat de diferite tranzacţii gri. nici unul nu a apelat la un discurs geopolitic, deşi era interesul lui Năstase, deoarece avea nevoie să creeze emoţia necesară pentru a creşte prezenţa la vot.

Într-adevăr, în turul 2 a existat o unitate politică pe Dreapta, deoarece PUN şi PL au anunţat suportul necondiţionat pentru Năstase, iar prezenţa a crescut de la 35,53% la 39,12%. Votul efectiv a constat într-o diferenţă de peste 12.000 voturi, fiind în favoarea lui Năstase.

Câştigarea Primăriei înseamnă validarea ca politician, dar şi validarea ca Lider al Opoziţiei, ceea ce se va materializa în lista comună pentru parlamentare. În acelaşi timp, reprezintă asumarea unei responsabilităţi pentru cei 820.000 de locuitori, iar proiectele anunţate trebuiesc implementate şi oferite rezultate palpabile. Prima iniţiativă va fi realizarea auditului în Primărie, iar interesul este schimbarea diferiţilor directori. În acelaşi timp, se aşteaptă să se vadă relaţia pe care o va avea cu Guvernul.

Mandatul este scurt, de un an de zile, iar interesul politic este şi pentru toamnă. Probabil, Andrei Năstase va candida pe listă şi se va retrage după vot, pe modelul lui Dorin Chirtoacă, fiind locomotiva electorală. La ora actuală, există un suflu nou şi a crescut nivelul speranţei în rândul echipei PPDA-PAS-PLDM, dar nu trebuie să uite că noul Primar a câştigat cu ajutorul Unioniştilor.

Articol semnat de Andrei VLĂŞCEANU

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite