Zorii extremei drepte în Europa? Ce hrăneşte curentul neonazist în Grecia

Zorii extremei drepte în Europa? Ce hrăneşte curentul 
neonazist în Grecia

Asasinarea unui activist anti-fascist în Grecia a determinat autorităţile de la Atena să vorbească inclusiv de interzicerea partidului de extremă dreapta Zori Aurii. Extremiştii greci sunt pe cai mari după alegerile de anul trecut, şi chiar au dat de înţeles că doresc să coopereze cu formaţiuni de acelaşi fel din Europa. Ce şanse politice au, acasă şi pe continent. De Aron Szele

Câteva state eşuate şi două miraje româneşti - în FP România nr. 35

Câteva state eşuate şi două miraje româneşti - în FP România nr. 35

Din nou, subiecte altfel invizibile în România. Al nouălea raport anual asupra statelor eşuate, cu trei studii de caz: Congo, Egipt şi... Grecia. Plus câteva invitaţii – inclusiv pentru România – de racordare la, totuşi, ascensiunea economică a Africii. Şi două întrebări care nu se pun: Exploatarea gazelor de şist şi a aurului ar avea automat efecte pozitive asupra economiei? Scutul american chiar ne asigură securitatea?

Turnesolul bulgăresc. Ce întrebări aruncă în aer protestele din Bulgaria

Turnesolul bulgăresc. Ce întrebări aruncă în
aer protestele din
Bulgaria

Protestatarii bulgari contestă nu doar eşecul administrativ al clasei politice post-comuniste locale, dar chiar principii de bază ale 'democraţiei liberale' şi ale 'economiei de piaţă liberă'. Guvernul bulgar a demisionat în februarie sub presiunea unor mari manifestaţii de stradă, dar anticipatele din mai nu au adus la putere figuri sau idei politice noi – impasul rămâne, ca şi marile întrebări. Câteva răspunsuri de la Darie Cristea.

Atlantismul românesc - sau de ce, cât şi de când iubim America

Atlantismul
românesc - sau de ce, cât şi de când iubim America

De Ziua Americii, publicăm reflecţiile dlui George Cristian Maior despre "rolul şi locul României în cadrul curentului atlantist, mai ales implicaţiile strategice pe care le-ar avea jocul diplomaţiei româneşti, dar şi efortul societăţii civile, în noua paradigmă transatlantică", articol din ediţia nr. 33 a revistei FP România (martie/ aprilie 2013).

Pe cine se sprijină „regimul Erdogan“

Pe cine se sprijină „regimul Erdogan“

Contestată acum în stradă de segmentul liberal al societăţii turce, timp de aproape un deceniu guvernarea premierului Tayyp Recep Erdogan s-a bazat pe largi victorii electorale, obţinute mai ales în zonele rurale, conservatoare, dar şi în cele urbane, antreprenoriale.

Harta FP a Puterii Globale: Lista celor 500 de oameni care chiar conduc lumea

Harta FP a
Puterii Globale: Lista celor 500 de oameni care chiar conduc lumea

Cum îşi exercită puterea noul preşedinte al Chinei, vechiul ministru rus de Externe şi moştenitorul aparent al Indiei – şi ce spune şeful global al Coca-Cola despre schimbările de putere care au loc în lume. Subiecte speciale: Paradisul nostru fiscal – Ce schelete scoate dosarul OffshoreLeaks din dulapurile României. # Turnesolul bulgăresc – Ce întrebări au aruncat în aer recentele proteste din Bulgaria.

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Statele Unite ale Americii retrăiesc trecutul: cea mai mare ameninţare nucleară de la criza rachetelor din Cuba

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţările impulsive ale Coreei de Nord. Şeful statului american trebuie să înţeleagă că delegarea prealabilă a autorităţii către generali poate fi o mare greşeală atunci când ne referim la o posibilă confruntare nucleară.

FP România nr. 33: Ediţie de război. România, între Atlantic şi Pacific | barack obama

FP România nr. 33: Ediţie de război. România, între Atlantic şi Pacific

O ediţie plină de revelaţii, mai ales despre luptele de putere care se dau în sânul aceleiaşi administraţii americane, între departamente şi echipe. Şi despre efectele acestor lupte interne asupra războaielor Americii. Cum a fost posibil ca SUA să piardă în Irak şi Afganistan? – unde au servit şi militari români. Adiacent, ce lasă şi ce aduce în regiunea României mutarea interesului strategic al SUA din Europa în Asia. Şi altele la fel.

Shirvan Neftchi, Caspian Report, a realizat o analiză geopolitică cu privire la România. Perspectiva sa nu este exhaustivă şi prezintă unele probleme de natură conceptuală, dar discuţia pe care o porneşte este utilă societăţii româneşti, cu atât mai mult cu cât o face într-un mod accesibil, în special, tinerilor, printr-un video pe YouTube.

acum 2 luni · comentarii (1)

E.S. Dl. Ahmad MAJDALANI, fost Ambasador Extraordinar si Plenipotenţiar al Statului Palestina la Bucureşti în perioada 2008-2009, şi unul dintre cei mai importanţi membri aflaţi în conducerea Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), a cărei cea mai reprezentativă grupare este Al Fatah, a efectuat o vizită oficială în perioada 04-09.09.2018 la Bucureşti.

acum 1 an · comentarii (0)

Republica Moldova şi mediul politic de la Chişinău prezintă o dinamică proprie, ieşită din manualele clasice de analiză şi previziune, bazată pe ideea falsă de a menţine un echilibru Est-Vest, când de fapt este promovarea propriului interes personal. Acest tip de comportament este prezent încă din 1991 şi l-am putut observa la toţi liderii politici: Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat şi acum Plahotniuc.

acum 2 ani · comentarii (0)

Pe data de 3 iunie, locuitorii municipiului Chişinău îşi vor alege primarul, candidaţii rămaşi în joc fiind pro europeanul Andrei Năstase şi socialistul Ion Ceban. Aceasta este percepţia generală a alegătorilor - una care se bazează pe criteriul geopolitic şi pe învingerea contracandidatului care optează pentru alt vector extern.

acum 2 ani · comentarii (0)

Jurnalistul şi scriitorul Pavel Păduraru vorbeşte în premieră, pentru publicaţia noastră, într-un dialog cu Natalia Jurminskaya, despre ziua de 17 aprilie 2015, care l-ar fi determinat să scrie prima carte despre furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova - romanul „Moartea lui Igor Alexandrovici“ (Ed. Paralela 45, 2017).

acum 2 ani · comentarii (1)

În toamna anului trecut, profesorul Mark Galeotti (cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale din Praga) a vorbit la Bucureşti despre caracterul campaniei ruse împotriva Occidentului, obiectivele acesteia şi despre lecţiile care pot fi învăţate. În opinia sa, Moscova caută să exploateze slăbiciunile Vestului, amplificându-i problemele şi criza de legitimitate.

acum 2 ani · comentarii (9)

Rusia a reuşit să genereze îndoială faţă de puterea alianţei transatlantice şi faţă de consecvenţa politicii americane sub Donald Trump, dar în acelaşi timp trebuie să ne formăm concluziile pe baza acţiunilor efective ale Washingtonului, a declarat Derek Chollet, un fost înalt oficial în Pentagon. El a mai adăugat că dorinţa lui Trump de a coopera strâns cu Rusia nu se justifică, deoarece zonele în care Rusia ar putea să ajute SUA sunt limitate.

acum 2 ani · comentarii (8)

Generalul David Petraeus a vizitat Bucureştiul la începutul lunii mai pentru a participa la Summit-ul dedicat bunei guvernări (organizat de Strategikon). Atunci, Defence Matters a iniţiat o discuţie mai largă cu fostul comandant al forţelor coaliţiei din Irak despre campania împotriva ISIS, revizionismul contemporan, strategia din regiunea Af-Pak. El a avertizat în mod special despre posibilitatea unui ISIS 3.0.

acum 2 ani · comentarii (21)

Centenarul revoluţiei ruse ar putea anunţa un viitor tectonic pentru Vladimir Putin. În martie, zeci de mii de oameni au ieşit să protesteze în mai mult de 100 de oraşe din Rusia. Tot atunci, Konstantin von Eggert, celebru comentator rus, vizita Bucureştiul pentru a discuta despre starea de spirit din anumite părţi ale societăţii ruse care se apropie tot mai mult de situaţia explozivă de la sfârşitul anilor ‘70 din Iran.

acum 2 ani · comentarii (30)

Chiar dacă nu este membră a NATO, Suedia se angajează să ofere sprijin militar şi civil statelor vecine. Acesta este motivul pentru care ar fi important ca ţări precum Suedia sau Finlanda să poată participa la discuţiile sau chiar la deciziile pe care NATO le ia în momente de criză, spune Anna Wieslander, director al Iniţiativei privind Viitorul Europei de la Atlantic Council.

acum 2 ani · comentarii (2)

„După Zapad, Alianţa trebuie să-şi consolideze capacităţile de descurajare militară, fără ca răspunsul său să fie unul exagerat astfel încât încercările Rusiei de intimidare să-şi atingă scopul. NATO este cu certitudine mult mai puternică decât Rusia“, a declarat recent fostul Secretar General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

acum 2 ani · comentarii (10)

Despre sistemul de transmitere a informaţiilor foarte bine pus la punct ce a fost creat de Mihai Viteazul se cunoaşte foarte puţin, dar şi mai puţine lucruri se cunosc că acesta era folosit pentru asigurarea circulaţiei informaţiilor obţinute de la Poartă, cu privire la Sigismund Bathory, Ieremia Movilă, I. Zamoyski (şeful serviciilor secrete poloneze).

acum 2 ani · comentarii (2)