Accentul pus pe acţiunile secrete ale statului determină o nevoie imperioasă de dezbatere şi conştientizare publică - crede senatorul american în articolul pentru ForeignPolicy.com.

Acţiunile secrete ale agenţiilor de intelligence pot fi de ajutor, cum a fost atunci când au îndreptat atacul impotriva duşmanului în cazul atacurilor din 9/11, asigurând informaţii preţioase, în paralel cu pregătirea frontului din Afganistan. Iar multifuncţionalele agenţii secrete, printre altele, pot oferi asistenţă partenerilor Statelor Unite când un sprijin pe faţă nu poate fi acceptat.

Există însă şi dezavantaje, când, spre exemplu, acţiunile lor pot întra în contradicţie cu cele ale politicii externe. Reprezenanţii statului trebuie să se asigure că situaţia nu scapă de sub control, derapând de la obiective democratice, şi că agenţiile de intelligence nu sunt doar un paravanul unor operaţii militare mascate (cazurile Afganistan, Yemen).

Preşedintele american şi Congresul trebuie să contribuie, fiecare, astfel ca acţiunile de politică externă să fie transparente, iar rolul agenţiilor secrete să fie limitat la situaţii specifice, necesare, care privesc siguranţa naţională şi interesele statului - cere senatorul american. Fără a sugera o completă eliminare a rolului acestora, reprezentanţii statului trebuie să asigure pârghiile dezbaterii publice în ceea ce priveşte deciziile de politică externă - nu ca în cazul ajutorului militar acordat opoziţiei din Siria.

Finalmente, Sen. Corker accentuează lipsa asumării unui leadership responsabil în Congres în ceea ce priveşte politica externă şi atenţionează că este un moment favorabil pentru o schimbare a situaţiei, prin dezbaterea pentru un nou AUMF şi şansa care trebuie acordată poporului american de a lua loc la masa deciziilor.

Ana Iunona Mavlea – Intern Foreign Policy