O perspectivă psiho-sociologică a  primitivismului in secolul XXI

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

In ciuda dezvoltarii exponentiale in ceea ce priveste tehnologia, omul ramane, in cele mai multe din cazuri, primitiv.  Practic, nu se poate vorbi despre o evolutie a omenirii. E paradoxal ca, in timp ce se inventeaza roboti si se lucreaza cu particula lui Dumnezeu (Bosonul Higgs), cei mai multi oameni raman impasibili in fata acestor rezultate stiintifice ale lumii. Preocuparea importanta fiind “painea cea de toate zilele”.

Nu poate exista evolutie umana in absenta unui nivel ridicat de trai. Nu poate, nu pentru ca asa consider eu, ci pentru ca nevoile oamenilor raman permanent aceleasi, la nivelul 1 al piramidei lui Maslow. Nivelul 1 se manifesta si la Homo sapiens. Doar ca el a trait acum 40.000 î.Hr. (N.A. pentru cititorii mai tineri: „doar” = „decat” J)

Nu poate exista evolutie umana cu un program de lucru de 8 ore/zi. Nu pentru toata lumea, sunt si exceptii: acele persoane care au stiut sau au fost  ajutate sa aleaga meserii care li se potrivesc. Situatie ideala si cu frecventa redusa. Putinele ore libere ramase libere, cu siguranta, cei mai multi si le petrec astfel: in trafic, prestand munci casnice, urmarind emisiuni proaste care ii conduc spre regres, stergand copiii la fund etc.. Sunt tot mai putini cei care citesc, cei care sunt implicati in „corola de minuni a lumii” , cei ce vor sa descopere ce ii defineste, cei ale caror nevoi se inscriu in varful piramidei lui Maslow. E nevoie de mult timp liber sau timp personal, in care, fiecare sa-si dezvolte “talentul”. 

Nu ma uit la stiri. De multi ani. Asta nu inseamna ca nu stiu ce se intampla. Vreau, nu vreau, aud. Doar traiesc intr-o societate cu preocupari marunte. Am mintit, de fapt am vazut o stire. Anunta, normal, DECESUL unuia dintre cei mai mari inventatori romani. Oare „stiristii” au mentionat inventiile acestui om cat a trait? Sau doar moartea lui a fost remarcata, pentru ca: „asta e grila”!  Politica, violuri, crime, violenta in toate formele ei, cancan si barfe, prostitutie, sisteme sanitare nefunctionale sau medici care nu si-au dorit sa fie medici (deci mai rateaza si dansii cate o operatie, mai crapa cate un pacient). Acum imaginati-va singuri. Cum sa evoluezi ca specie cand creierul tau e invadat cu informatii de tipul celor de mai sus?  As vrea sa mi se explice si mie utilitatea stirii: Ţaţa Lelea a fost violata de cetateanul X. Cu ce ma ajuta sa stiu asa ceva? Ce aplicatie are in practica? Exemplele de astfel de stiri sunt, evident, nenumarate.

Aceste informatii negative conduc la imbecilizarea populatiei, care sincer, nu cred ca mai avea nevoie de un surplus. Probabil televiziunea de stiri e motivul principal pentru care sunt asa multe persoane frustrate si manifesta, in consecinta, comportament antisocial. Problema acestor mizerii sau stiri de televiziuni, daca preferati asa, poate fi usor remediata: stiri cu caracter pozitiv. Oamenii nu sunt numai prosti, urati, imbecili si rai. Poate ca predomina aceste caracteristici, dar din fericire, in fiecare   exista si lucruri bune. Sa le prezentam asadar pe acelea. „Lucrul bun atrage dupa sine un alt lucru bun”. 

Sa prezinte lucrurile, fiintele care manifesta empatie si intelegere pentru semeni, sa-i descoperim pe toti cei care contribuie la dezvoltarea stiintifica si tehnologica, la evolutia omenirii. Da, stiu. Pentru asta exista deja „Discovery, Science, National, Travel etc.”. Stiu, pentru ca ma uit. Dar marea majoritate asteapta cu infrigurare stirile de care ma feresc eu. Si se propaga efectul de turma si urmaresc cu totii acelasi gen de stiri.

Sper, ca data viitoare cand ma nasc, sa se fi implinit deja, ceea ce a intuit si scris una dintre marile minti ale lumii: Isaac Asimov.

Domniţa Tudor, expert în psiho-sociologie

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite