Joacă Ungaria mai bine decât România?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor contra Victor
Viktor contra Victor

Dar nu la fotbal, ci la economie politică, la relaţii internaţionale. Sunt politicile "neortodoxe" ale premierului Orban doar "derive" de la ortodoxia liberală - sau are şi aceasta problemele ei? Schiţe pentru o discuţie mai lungă.

Pentru ediţia curentă a FP România am pus întrebările de mai jos.

Global, a jucat Ungaria (mai) bine?

  • Economia – Ţara n-a murit economic deşi a suprataxat bănci şi companii străine, a refuzat impunerile FMI. Care sunt jaloanele politicii economice ungare din ultimii ani şi efectele lor.
  • Politica – Ce şanse electorale mai are Viktor Orban, ce face pentru a şi le asigura. În ce relaţii se află Fidesz cu Jobbik - de opoziţie sau în vreo alianţă? Care este starea opoziţiei (socialiştii, alţii).
  • Politica Internaţională – Ungaria nu este prima dintre aliatele SUA în regiune sau în lume (nici prima dintre achizitorii internaţionali de tehnică militară). S-a descurcat şi cu dependenţa energetică faţă de Rusia - chiar şi-a recuperat una dintre companiile de petrol de la ruşi. Este hub al Chinei în estul UE. Şi nici măcar n-a fost prea sancţionată de UE, în pofida unor abateri de la ortodoxia politică şi economică europeană. Sunt acestea constante ale doctrinei de politică externă ale Budapestei?
  • Societatea - În ultimii trei ani (ai crizei economice europene, dar şi ai domniei lui Orban), 500.000 de maghiari s-au expatriat (dublu faţă de câţi au fugit după 1956). Ce efecte are emigraţia masivă asupra unei ţări cu numai zece milioane de locuitori?


Bilanţul actualului mandat al premierului Viktor Orban este mai curând unul bun sau mai curând unul prost? - cu referire la efectul lui pentru cetăţenii maghiari.

Este inspiraţional şi replicabil modelul Orban?

Deocamdată, am primit de la dl Nandor Magyari răspunsuri de felul:

Dacă se poate vorbi de „modelul maghiar”, în sensul în care premierul şi apropiaţii săi din establishmentul de la Budapesta ar dori să o „breveteze”, ar trebui să apară deja continuatori pe plan extern. Dar, la o privire mai atentă, aşa zisul model maghiar, nepreluat de alţii, este mai degrabă o încercare de autohtonizare – pe alocuri bizară şi exotică – a euroscepticismului întâlnit în alte state europene, atitudine politică dezvoltată şi promovată de regulă în opoziţie, şi nesistematic altundeva, dar ridicată la un fel de proiect strategic de către actualul guvern maghiar.

I-am semnalat autorului că a şocat lumea liberală când a fost luată de premierul ungar Orban, în 2010.

Oricum, articolul cere multe sublinieri, ultima fiind:

Dacă guvernul din prezent rămâne la putere – cu atât mai mult în cazul unei coaliţii cu extrema dreaptă –, cu prelungirea jaloanelor generale ale politicii şi filosofiei guvernamentale actuale, previziunea ca Ungaria să iasă din Uniunea Europeană poate deveni una reală în viitorul apropiat.

Articolul a generat deja comentarii interesante online. Acum căutăm şi alţi autori, pentru continuarea discuţiei despre raţiunile şi chiar meritele neortodoxiei tip Orban.

Între timp, vedeţi şi:

Viktor Orban la Chatham House: The Role of Traditional Values in Europe's Future

Un nou pas spre naţionalizare? Ungaria interzice distribuitorilor de gaze să încarce factura clienţilor cu pierderile din reţea

Ungaria vrea să cimenteze în Constituţie reducerea preţurilor utilităţilor

Ungaria se pregăteşte de naţionalizarea giganţilor din domeniul utilităţilor. Companii din Germania, Franţa şi Italia vor fi afectate

Cu sfidarea Vestului şi politici controversate, Orban le-a făcut viaţa mai bună ungurilor cel puţin pentru moment. Acum se bate cu băncile şi multinaţionalele pentru dobânzi şi preţuri mai mici

Partidul nonconformistului premier ungar Viktor Orban câştigă rapid teren înaintea alegerilor generale de anul viitor

Viktor Orban îşi face curaj: Este clar că Ungaria se poate descurca şi fără FMI

Ungaria va interzice companiilor din energie să scoată profiturile din ţară prin dividende către acţionari

UE îl lasă fără bani pe Orban

Dacă vreun lider sud-american promova politici împotriva dictaturii pieţei dereglementate/ corporaţiilor gigante precum cele ale premierului Orban, acela ar fi fost adăugat rapid la lista stângiştilor populişti care trebuie daţi jos de către apărătorii lumii libere. Viktor Orban este însă coleg de Partid Popular European cu Angela Merkel...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite