Getin Holding şi afacerile româneşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Getin Holding
Getin Holding

Compania poloneză Getin Holding SA îşi face apariţia pe piaţa bancară românească. Grupul condus de Leszek Czarnecki va prelua până la sfărşitul acestui an Romanian International Bank.

Getin Holding SA, fondată de Leszek Czarnecki, este cel mai prolific grup financiar din statul polonez. Activitaea de investiţii a acestora cuprinde căutarea de proiecte favorabile şi implementarea acestora atât în Polonia, cât şi în străinătate şi se urmăreşte creşterea permanentă a valorii companiilor deţinute printr-un mod de administrare corporatistă bazată de dezvoltare continuă.

Compania poloneză este una din cele mai mari multinaţionale listate la Bursa de Valori din Varşovia. Getin Holding operează pe pieţele din Europa de Est, unde controlează trei bănci şi o companie de leasing. Idea Bank este lider pe piaţa ucraineană privind acordarea de credit pentru achiziţionarea de autovehicule, în vreme ce Belarussian Sombelbank se concentrează pe vânzarea de credite pentru clienţii de retail. Carcade, un alt brand deţinut de grupul polonez, este lider de necontestat pe piaţa rusă de leasing, lucru care îi acordă o poziţie privilegiată firmei de la Varşovia. Conform ultimelor statistici, profitul net, atribuibil acţionarilor Getin Holding la sfârşitul anului 2012, se cifrează în jurul cifrei de 153 milioane de dolari, iar valoarea societăţii poloneze pe Bursa de Valori din Varşsovia (la finele aceluiaşi an) este de aproximativ 490 de milioane de dolari.

Getin Holding a semnat un acord preliminar privind cumpărarea în totalitate a Romanian International Bank, tranzacţia urmând să fie finalizată până la sfârşitul acestui an. Va fi a cincea bancă internaţională deţinută de Getin Holding. RIB are un sistem de tranzacţii bine dezvoltat şi va reprezenta o platformă bună pentru creşterea pe piaţa bancară odată ce va fi restructurată, a declarat CEO-ul companiei, Juszczak Rafal. Firma Ţuca Zbarcea & Asociaţii a asistat grupul financiar polone în această tranzacţie. Avocaţii au oferit servicii de asistenţă juridică cumpărătorului pe durata întregului proces de achiziţie, acestea acoperind realizarea unui audit juridic cu privire la Romanian International Bank, definirea şi structurarea cadrului contractual, precum şi negocierea documentelor tranzacţiei. Ţuca Zbarcea & Asociaţii va continua să ofere servicii de asistenţă juridică Getin Holding şi pe parcursul perioadei de implementare a documentelor contractuale.

Cifra de afaceri a companiei poloneze este în permanentă ascensiune, după cum o arată diferiţi indici ai performanţei economice şi statisticile oficiale ale primei jumătăţi a acestui an, iar acest lucru nu poate fi decât unul extrem de benefic pentru mediul de afaceri şi economia României. Pe de altă parte, o destabilizare a grupului financiar, poate genera dezechilibre la nivel social şi economic pe teritoriul statului român şi nu numai.

Se ridică totuşi întrebarea: Cât este de favorabilă intrarea pe piaţa din România a Getin Holding SA? Rămâne de văzut cum vor evolua jocurile pe piaţa bancară în acest sens şi cât de mult va conta implicarea grupului financiar polonez în sistemul economic din ţara noastră. 

RIB este penultima bancă din România după valoarea activelor, fiind pe locul 38 din 39 în topul băncilor, cu o cotă de piaţă de doar 0,1%, având active de 441 miloane lei şi 30 de unităţi teritoriale. În raportul privind cerinţele de transparenţă şi publicare pe 2012, RIB menţionează că a avut pierderi de aproape 11 milioane de lei şi un indicator de solvabilitate de 8,33%, după ce în 2011 pierderile se ridicaseră la 13,5 milioane lei iar rata de solvabilitate era de 8,35%. Banca are un capital social de 55 milioane. Valoarea activelor se ridicau la finalul lui 2012 la 441 milioane lei, dintre care cea mai mare parte, respectiv 164 milioane, sunt depozite la BNR. Creditele acordate firmelor reprezintă numai 129 milioane lei, iar persoanelor fizice, 30 de milioane de lei.

Comparând cifrele celor două companii, există o singură concluzie pe care o putem trage: cei de la Getin Holding, practic, salvează RIB de la un eşec iminent. Nu putem decât să sperăm că investiţiile polonezilor pe piaţa bancară românească vor da roade şi vor transforma RIB într-o afacere profitabilă, care, ulterior, să aduc un plus, indiferent cât de însemnat, economiei naţionale a României.

Adrian Barbu, autorul acestui articol, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Studii de Securitate, din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu , iar acum urmează masterul de Analiza şi Soluţionarea Conflictelor la SNSPA Bucureşti. În această perioadă efectuează un stagiu de colaborare cu redacţia FP România, centrat pe dinamicile din Polonia şi Ungaria şi pe tema diplomaţiei economice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite