Fricile lui Rogozin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia are nevoie de o revoluţie tehnologică în programele de dezvoltare a rachetelor nucleare, consideră viceprim-ministrul Dmitri Rogozin, citat de RBK. Fără aceasta Rusia nu va putea face faţă noilor provocări.

Primul tip de provocare – un conflict cu un stat net superior Rusiei din punct de vedere tehnologic. Un astfel de război se poate desfăşura fără un contact direct cu inamicul. Cea de a doua potenţială ameninţare – conflictul cu un stat egal în ceea ce priveşte capacităţile militare. Aici, consideră Rogozin, balanţa poate fi înclinată în favoarea inamicului, în cazul în care acesta deţine superioritatea în anumite domenii.

Următoarele ameninţări sunt legate de conflictele regionale, cum ar fi Afganistan şi Cecenia, precum şi combaterea terorismului. Lista este încheiată cu o posibilă intensificare a confruntării pentru resursele din Arctica.

În al doilea trimestru al anului 2013 Duma de Stat se pregăteşte să voteze proiectul de lege cu privire la zona arctică.

La elaborarea proiectului de lege a intervenit Institutul de Legislaţie şi Drept Comparat. Potrivit acestei legi, sunt considerare„zone arctice” următoarele regiuni: Murmansk, Nenets, Yamal-Nenets şi districtul autonom Ciukotka, o parte din peninsula Karelia, Arhanghelsk Obalsty, Komi şi Sakha, Krasnoyarsk. În plus, statutul special aprobat a  fost atribuit apelor teritoriale, zonei econonomice exclusive precum şi spaţiului aerian arctic. Printre proiectele de control a zonei arctice se numără instalarea unor radare, monitorizarea zonei de către drone cu rază lungă de acţiune, submarine de recunoaştere etc. Evident, miza este reprezentată de resursele uriaşe de hidrocarburi. Rusia este una dintre ţările care au început cercetările legate de resursele energetice arctice. Ea încearcă sa dovedească faptul că platoul continental îi dă dreptul unei suprafeţe de exploatare de încă 1,2 milioane de kilometri pătraţi. În joc este o cantitate de 9 sau 10 trilioane de tone de hidrocarburi. În zona arctică mai au pretenţii la resursele prezente şi SUA, Canada, Norvegia şi Danemarca.

Constatând că Federaţia Rusă rămâne în urmă faţă de ţările occidentale în domeniul tehnologiei apărării, Rogozin nu a ezitat să laude realizările sectorului militaro-industrial rus.

Mai mult decât atât, consideră Dmitri Rogozin, Statele Unite dispun acum de capacitatea de a neutraliza încă din primele momente ale confruntării aproximativ 80-90% din potenţialul nuclear al Rusiei. Pentru a face faţă unei astfel de ameninţări Rusia are nevoie de inovaţii tehnologice în domeniul armamentului nuclear. Soluţia ar consta în crearea unor „arme autonome” faţă de noile tehnologii de comunicaţii.

Ţîbrigan Nicolae – absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, expert Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite