Înainte de Inchiziţia spaniolă din secolul al  XV  lea,  300.000 de evrei locuiau în Spania, fiind una din cele mai mari comunităţi de evrei din lume.

Astăzi se găsesc aprox. 40.000 de evrei în Spania, însă numărul ar putea să crească vertiginos după ce ministrul de justiţie al Spaniei, Alberto Ruiz-Gallardon a anunţat planul de a da descendenţilor comuntăţii originale de evrei din Spania-cunoscuţi ca evrei sefarzi-posibilitatea de a obţine paşaport  şi cetăţenie spaniolă.

Conform Federaţiei Spaniole a Comunităţii Evreilor, care procesează aplicaţiile, aprox.6000 de cereri au fost făcute doar în prima lună, incluzând şi o cerere a unui membru al Congresului Statelor Unite.

Se aşteaptă o revizuire a prezentei legi deoarece aceasta nu permite dubla cetăţenie şi le impune descendenţilor să fie evrei practicanţi.

Aproape 100.000 de evrei au părăsit Spania pe parcursul secolului al XV lea, mulţi migrând spre Nordul Africii sau Imperiul Otoman.

Este neclar de ce guvernul spaniol a ales acum să aducă pe agenda naţională această problemă, ea fiind discutată de câteva decenii. În teorie, întoarcerea evreilor ar aduce o creştere a economiei  spaniole, deşi există dubii că evreii se vor întoarce în Spania în contextul crizei economice actuale.

A fost de asemenea sugerat că Spania a făcut această ofertă pentru a linişti Israelul, după de Madridul  a susţinut anul trecut un scaun pentru Palestina la ONU.

Oricare ar fi motivaţia sa, critici musulmani consideră propunerea ca fiind nedreaptă, spunând că strămoşii lor au fost şi ei alungaţi din Spania în timpul Inchiziţiei, însă nimeni nu-i invită înapoi.

 

Maria Obreja urmează masterul Dezvoltare şi Cooperare Internaţională din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Din decembrie efectuează un stagiu în redacţia FP România.