Confiscarea averilor nejustificate. Extinderea, europeană, a confiscării extinse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ilustraţie: 123rf.com
ilustraţie: 123rf.com

Conform estimărilor ONU, profiturile organizaţiilor de tip criminal au ajuns în anul 2009 la peste 2 trilioane de dolari, însă mai puţin de 1% sunt confiscate. De Ana Pintea

articol din ediţia FP România nr 51 (aprilie/ mai 2016)

La propunerea Comisiei Europene, Parlamentul European şi Consiliul European au adoptat, în februarie 2014, Directiva nr. 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. (Raportorul special care a întocmit proiectul directivei a fost europarlamentara Monica Macovei, care a obţinut în 2013 votul a 44 din cei 47 de membrii ai Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne, din care face parte.)

Scopul directivei este de a uşura activitatea statelor în ceea ce priveşte confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni care au legătură cu criminalitatea organizată. Infracţiuni vizate de directivă sunt cele de corupţie, pasivă şi activă, atât în cazul demnitarilor europeni, cât şi în cazul celor naţionali, infracţiuni legate de trafic de fiinţe umane, de droguri, de arme, criminalitatea informatică, pornografia infantilă – lista de infracţiuni fiind cu mult mai mare decât cea prevăzută de dispoziţiile anterioare; iar statele sunt libere să extindă domeniul aplicabilităţii confiscării extinse.

O altă noutate adusă de această directivă este confiscarea de la terţi, adică de la persoane care nu sunt autori sau complici la infracţiuni, ei doar având în proprietate, fie prin cumpărare sau primirea de donaţii, bunuri ce provin din activităţi infracţionale. Totodată, se pot confisca bunuri ce aparţin persoanelor necondamnate pentru caz de boală sau care au fugit din ţară. Directiva prevede şi reutilizarea bunurilor confiscate în folosul general al societăţii, precum şi conservarea, pe cât se poate, a valorii acestora.

Statele UE – cu excepţia Danemarcei şi a Regatului Unit – trebuie să implementeze Directiva nr. 2014/42/UE în legislaţia naţională până în octombrie 2016. În România, măsura confiscării extinse este prezentă în Codul Penal intrat în vigoare de la 1 februarie 2014. – Ana Pintea

Ana Pintea finalizează studiile de Drept la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite