Cine pot fi Bill & Melinda Gates ai României?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce să mai faci după ce devii cel mai bogat om din lume? Nu-ţi rămâne decât s-o salvezi. Cine sunt cei mai bogaţi oameni din România - OK, nu mai întrebăm cum au făcut primul miliard - şi ce fac ei, familiile şi prietenii lor cu banii? Măcar îî investesc în economie, dacă nu în societate? Se vor alege cu vreo statuie în istoria locului?

Selecţii personale din TOP FP Global Thinkers/ 2012, inclus în prima ediţie FP România din 2013.

5. BILL ŞI MELINDA GATES

Co-preşedinţi, Fundaţia Bill & Melinda Gates | Seattle

MELINDA GATES

Pentru că a insistat asupra puterii femeilor de a alege.

În calitate de conducătoare a celei mai mari organizaţii filantropice private din lume, Melinda Gates a impresionat toată lumea prin lupta împotriva sărăciei extreme, prin campanii de vaccinare şi prin îndrăzneaţa campanie, alături de soţul ei, pentru eradicarea poliomielitei. Acum, ea devine o voce puternică împotriva rezistenţei conservatoare a Bisericii Catolice împotriva contracepţiei. Până în 2020, spune ea, Fundaţia Gates va oferi „informaţii, servicii şi produse contraceptive la preţuri accesibile” pentru 120 de milioane de femei din cele mai sărace ţări ale lumii. Conform studiilor finanţate de fundaţia Gates, creşterea accesului la contraceptive ar putea salva vieţile a 100.000 de femei în fiecare an, scăzând mortalitatea maternală cu aproape 30%.

Gates, o catolică devotată, nu este de acord cu opoziţia Vaticanului faţă de contracepţie şi argumentează că facilitarea accesului la astfel de produse este esenţială pentru sănătatea publică – şi şi-a promis că va readuce acestă problemă „înapoi pe agenda globală”.

„Aceasta va fi cea mai semnificativă contribuţie a mea”, a declarat pentru Guardian în iulie. Şi are finanţarea necesară pentru a reuşi: Până în 2020, a anunţat în acest an, Fundaţia Gates va investi 560 de milioane de dolari în uşurarea accesului la mijloace de contracepţie şi are în plan să strângă alte aproape 4 miliarde de la donatori. Majoritatea banilor vor fi cheltuiţi în Asia de Sud şi în Africa sub-sahariană, unde accesul la contraceptive este dificil iar ratele mortalităţii maternale şi infantile sunt devastatoare. Folosirea contraceptivelor deja previne 272.000 de morţi maternale pe an, dar milioane de femei din lume resimt lipsa accesului la mijloacele moderne de planificare familială – exact golul pe care Gates încearcă să îl umple.

Lista lecturilor: In the Shadow of the Banyan, de Vaddey Ratner; A Good Man: Rediscovering My Father, Sargent Shriver, de Mark Shriver; The Last Hunger Season, de Roger Thurow.

Cea mai bună idee: Trei femei tanzaniene care au creat un sistem de securitate imposibil de spart pentru contul financiar mobil al grupului lor.

Cea mai proastă idee: Femeile din lumea emergentă nu pot decide dacă şi când vor un copil.

Declinul sau relansarea Americii? Relansarea Americii pentru inovaţia, oportunitatea care există în ţara noastră.

Mai multă sau mai puţină Europă? Mai multă Europă – ei continuă să fie lideri în dezvoltare globală.

Twitter sau nu? Twitter şi conectarea la conversaţia globală.

BILL GATES

Pentru că a îndrăznit să considere totul perfectibil.

O prezenţă perenă pe lista FP pentru enorma sa ambiţie şi eforturile de a finanţa – şi reimagina – sănătatea şi dezvoltarea globală, Bill Gates este menţionat în acest an pentru investiţia sa în... toalete. Nu vă minunaţi. Este o cauză care merită toată atenţia: 2,5 miliarde de oameni – adică aproape 40% din populaţia lumii – nu beneficiază de băi adecvate, ceea ce conduce la răspândirea bolilor diareice care ucid peste 1,5 milioane de copii anual.

Pentru a le combate, Fundaţia Gates a investit aproape 150 milioane de dolari în programe care îmbunătăţesc condiţiile sanitare la nivel global, organizând o competiţie în care să se dezvolte o „super-toaletă”, ieftin de construit şi întreţinut şi care să nu necesite apă sau canalizare. Este un concept simplu, dar unul pe care Gates, omul a cărui inovaţie a transformat utilizarea computerelor, îl consideră esenţial pentru „revoluţionarea” igienei personale în lumea emergentă dar şi în statele bogate. Designul câştigător, realizat de California Institute of Technology, foloseşte un reactor electrochimic cu energie solară care ucide microorganismele în timp ce produce hidrogen şi electricitate. Fundaţia speră să realizeze o versiune pilot operaţională până în 2014.

Bineînţeles, igiena este doar una din precupările lui Gates. La sfârşitul anului trecut a devenit prima persoană privată care s-a adresat summitului G-20, ţinând un discurs despre viitorul dezvoltării, care i-a consolidat transformarea din „om de afaceri în om de stat”, după cum scria The Guardian. În timp ce majoritatea ţărilor se concentrează pe problemele economice domestice, Gates militează pentru dezvoltare – de la ambiţiosul efort de eradicare a poliomielitei până în 2018, care costă fundaţia 150 de milioane de dolari anual, la militantismul său pentru securitatea alimentară, care l-a făcut să aloce 2 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru lupta împotriva foametei. Între timp, Gates şi Warren Buffett (nr. 42), care s-a angajat să doneze o mare parte a averii sale către fundaţia Gates, au convins 11 miliardari să se alăture proiectului „Giving Pledge”, care a strâns până în prezent 92 de familii care au fost de acord să doneze jumătate din avere pentru cauze filantropice pe parcursul vieţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite