Ambasadorul Rusiei la Bucureşti despre relaţia bilaterală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„În istoria relaţiilor noastre bilaterale există  un patrimoniu pozitiv mult mai vast decât cel negativ“, a încheiat Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, alocuţiunea sa susţinută în data de 7 februarie, cu ocazia Zilei Diplomatului.

Kuzmin a menţinut un discurs moderat, evitând atingerea unor subiecte sensibile privind relaţiile istorice dintre ţara noastră şi Rusia, focusându-se mai degrabă pe evenimentele diplomatice dedicate relaţiei bilaterale, precum schimbul recent de scrisori între miniştrii de Externe ai celor două ţări sau dezvelirea busturilor lui Nicolae Titulescu şi Maxim Litvinov din sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România.

Despre starea relaţiilor economice, Kuzmin a menţionat că este pentru al doilea an consecutiv în care cifra de afaceri a schimburilor comerciale dintre ţările noastre este în creştere, cu peste 20%“, estimându-se o cifră de aproximativ 5 miliarde USD pentru anul 2018. Aceasta este media de creştere a relaţiilor comerciale dintre Rusia şi UE, conform şefului diplomaţiei ruse la Bucureşti, însă în realitate este cu mult sub cifrele economice înregistrate înainte de izbucnirea crizei din Crimeea şi impunerea sancţiunilor Rusiei de către Uniunea Europeană.

Legat de poziţia Rusiei faţă de Tratatul privind rachetele cu rază lungă şi medie de acţiune (INF), Kuzmin a declarat că nu se poate vorbi despre o escaladare a conflictelor regionale, iar „Rusia nu are nicio poziţie ostilă faţă de România“.

„Nicio acţiune neprietenoasă, ostilă nu este planificată şi vă asigur că Rusia nu are nicio intenţie ostilă, agresivă împotriva României atâta timp cât credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod în care poţi construi relaţii cu vecinii este să oferi condiţiile unei bune vecinătăţi“, a mai afirmat Kuzmin, care a ironizat poziţionarea scutului antirachetă de la Deveselu, adăugând: „SUA a vorbit timp de un deceniu că sistemul lor strategic antirachetă nu este direcţionat către Rusia, dar recent, când au vorbit de planurile privind cursa înarmărilor în spaţiul cosmic, au recunoscut că este direcţionat împotriva Rusiei“.

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din România, Ambasadorul rus a spus că aceast fapt nu intră în agenda politică a ţării sale.

„Nu ne amestecăm în treburile interne ale altor ţări, indiferent de ce aţi auzit din industria fake news. Pentru moment, nu cred că alegerile sunt un punct vital pe agendă, din câte înţeleg. Românii îşi vor exprima opţiunea. Este abordarea noastră general“, a susţinut Kuzmin.

Diplomatul a făcut referire şi la principalele sale activităţi pe care şi le propune în acest an, susţinând că rămâne optimist faţă de evoluţia relaţiilor bilaterale.

„Misiunea mea este de a promova bunele relaţii relaţii. Nimic altceva“, a spus Kuzmin.

„Pentru moment, relaţia noastră este aceeaşi ca anul trecut şi, pe scurt, formularea ar fi că aceste relaţii ar fi putut fi mult mai bune. Îmi amintesc mesajul care mi-a fost transmis în 2016, când am plecat la post la Bucureşti, de către ministru şi de către preşedintele meu. Nu mi-au promis o viaţă uşoară şi au spus că ar trebui să facem eforturi pentru relaţii mai bune între state. Este greu să faci previziuni pe termen lung“, a mai adăugat acesta.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite