Agenda poloneză: marea remaniere, industria alimentară şi Polonia în noua perspectivă financiară a UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnalăm o parte dintre cele mai importante dinamici din economia şi politica internaţională a Poloniei, în intervalul 18-24 noiembrie 2013.

Polonia - al şaselea cel mai mare producător de alimente din UE

Polonia este în prezent al şaselea cel mai mare producător de alimente din UE, reprezentând un procent de 7,4% din totalul producţiei UE. Acest sector al producerii şi procesării alimentare depinde în mare parte de exporturi, 30% din produsele alimentare realizate în Polonia fiind exportate. Un raport al institutului alimentar IBRKiK, arată că 25 de state cumpără alimente de origine poloneză în valoare de 100 de milioane de euro anual. – The Warsaw Voice, 21.11.2013.

Noua perspectivă financiară a UE, 2014 – 2020: un sfârşit, dar şi un nou început

Pawel Tokarski, expert polonez în probelma integrării economice a UE, comentează noua perspectivă şi noul cadru financiar al Uniunii. Acesta spune că pentru Polonia noua formă a bugetului UE a reprezentat o prioritate, încă de pe vremea când au început negocierile pentru cadrul financiar din perioada 2014-2020, moment în care Polonia îşi exercita preşedinţia Consiliului UE (2011). Tokarski afirmă faptul că forma finală, conturată în urma a lungi procese de negociere, se datorează statului polonez şi este un succes care ar trebui să-i fie atribuit acestuia. Conform acestui plan pe perioada 2014 – 2020, Polonia va fi cel mai mare beneficiar al fondurilor europene cu o sumă totală de 106 mlrd. de euro. – Polish Institute of International Affairs, 20.11.2013.

OCDE avansează prognozele privind PIB-ul Poloniei

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică se aşteaptă ca PIB-ul polonez să crească cu 1,4 porcente în 2013, 2,7% în 2014 şi 3,3% în 2015, potrivit celor mai recente proiecţii economice ale organizaţiei. Creşterea PIB-ului va căpăta un nou impuls în următorii doi ani, spun experţii OCDE, şi aceasta datorită creşterii exporturilor, dar şi a cererii pe piaţa internă. Până în 2015 va scădea şi inflaţia la sub 2%, ceea ce este un lucru extrem de îmbucurător pentru polonezi. – Warsaw Business Journal, 20.11.2013.

Întâlnire la nivel înalt între ministrul de externe polonez şi cel brazilian

Cei doi diplomaţi au discutat despre conferinţa privind schimbările climatice care a avut loc la Varşovia şi a luat sfârşit la mijlocul acestei săptămâni. De asmenea, au întreţinut discuţii privind cooperarea bilaterală, în special în domeniile ştiinţei, tehnologiei şi culturii. Un alt aspect important aflat pe agenda celor doi, a fost mult dezbătuta reformă a Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul Sikorski a salutat dinamica extrem de activă a cooperării dintre cele două state, susţinând faptul că Brazilia este cel mai important partener al Poloniei din America Latină. – Ministry of Foreign Affairs, 22.11.2013.

Marea remaniere a Guvernului polonez

Miercuri, primul-minstru, Donald Tusk, a făcut public numele celor şapte noi miniştrii ai cabinetului său, după mult anunţata remaniere guvernamentală. Acesta a părut să fie foarte încântat în special de experienţa noului ministru al finanţelor, care va trebui să preia o misiune extrem de dificilă, a declarat Tusk. Celelalte şase ministere care beneficiază de noi miniştrii sunt: Ministerul Transporturilor, Min. Digitalizării, Min. Educaţiei, Min. Sportului, Min. Mediului şi Min. Învăţământului Superior. – The Warsaw Voice, 20.11.2013.


Adrian Barbu, autorul acestui articol, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Studii de Securitate, din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu , iar acum urmează masterul de Analiza şi Soluţionarea Conflictelor la SNSPA Bucureşti. În această perioadă efectuează un stagiu de colaborare cu redacţia FP România, centrat pe dinamicile din Polonia şi Ungaria şi pe tema diplomaţiei economice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite