Germania vrea un parlament separat pentru zona Euro, alimentând îngrijorările privind „Europa cu mai multe viteze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul german de Finanţe
Ministrul german de Finanţe

Ministrul german de Finanţe a declarat luni că este deschis creării unui parlament european separat pentru ţările care folosesc moneda euro, un pas ce ar putea aprofunda diviziunile în interiorul Uniunii Europene, notează Agerpres, după un comunicat al agenţiei Reuters.

Comentariile lui Wolfgang Schaeuble, făcute în timpul unei vizite la Bruxelles, reprezintă o provocare chiar la adresa fundamentelor Uniunii Europene, unde legiferarea pentru toate cele 28 de naţiuni este atribuită actualului parlament al blocului.

Divizarea acestui organism, cred criticii, ar reprezenta o demontare a unuia dintre cele mai mari simboluri de unitate ale Europei, mai notează Reuters.

Dar Schaeuble a considerat că un parlament separat pentru cele 18 ţări din zona euro ar permite grupului mai mic să se integreze mai strâns.

„Avem nevoie de consolidarea integrării europene într-un mod inteligent şi să o consacrăm prin efectuarea de modificări la tratatele /UE/," a declarat Schaeuble, reiterând nevoia de modificări legale cu obiective îndepărtate la baza reformelor economice pentru a sprijini moneda unică.

„Îmi pot imagina că ar fi un parlament al zonei euro", a afirmat el la o reuniune organizată de Partidul Popular European, un grup reprezentând partidele politice de centru-dreapta.

În sprijinul afirmaţiilor sale, Schaeuble s-a referit la o dorinţă a membrilor zonei euro Franţa şi Germania ca „Parlamentul European să se implice mai eficient în deciziile din zona euro".

„Ar fi relativ uşor să se realizeze acest lucru prin crearea unui parlament al zonei euro format din membri ai parlamentelor ţărilor din zona euro", a adăugat Schaeuble.

Comentariile sale sunt susceptibile să aibă parte de o primire rece în Parlamentul European, ai cărui peste 700 de membri se pregătesc pentru alegerile din luna mai.

Ei s-au opus deja încercărilor de a crea un acord interguvernamental pentru părţi ale uniunii bancare, o schemă de a unifica abordarea băncilor cu probleme din zona euro.

Alegerile sunt de aşteptat să conducă la un aflux de grupuri eurosceptice, în timp ce criza economică alimentează nemulţumirea faţă de Bruxelles în rândul unei largi populaţii.

Iar aceasta, la rândul ei, ar putea face mult mai dificilă finalizarea legilor, care necesită un acord între ţările UE, precum şi între membrii parlamentului european.

Ministrul suedez de finanţe Anders Borg, a cărui ţară este în afara euro, a declarat că este sceptic în legătură cu sugestiile lui Schaeuble şi că ar face prea puţin pentru a aborda o lipsă de încredere la scară largă la Bruxelles.

Împingând la o astfel de schimbare s-ar putea de asemenea dovedi riscantă dacă ar conduce Marea Britanie, în afara euro şi care deja îşi pune întrebări dacă ar trebui să rămână în Uniunea Europeană, să îşi renegocieze poziţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite