Şapte ani şi jumătate de închisoare pentru Khadija Ismailova, jurnalista care a scos la lumină imperiul preşedintelui din Azerbaidjan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Khadija Ismailova, jurnalistă Radio Europa Liberă, a fost condamnată la şapte ani şi jumătate de închisoare în baza unor acuzaţii catalogate de organizaţiile pentru drepturile omului drept politice. Ismailova este autoarea unei serii de investigaţii care au arătat cum familia preşedintelui Ilham Aliev controlează faceri importante în domenii precum telecom, construcţii şi minerit.

UPDATE 16.11 Khadija Ismailova a fost condamnată la şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare. Procuror de caz ceruse nouă ani, însă judecătorul a găsit-o pe jurnalistă nevinovată de cea mai controversată acuzaţie care i s-a adus, mai exact că a determinat un coleg jurnalist să încerce să se sinucidă. Instanţa a găsit-o însă vinovată pentru evaziune fiscală. 


Khadija Ismailova, jurnalistă Radio Europa Liberă, a fost închisă în urmă cu opt luni în baza unor acuzaţii catalogate de organizaţiile pentru drepturile omului drept politice. La scurt timp, autorităţile azere au închis şi redacţia Europa Liberă din Azerbaidjan. Ismailova este autoarea unei serii de investigaţii care au arătat cum familia preşedintelui Ilham Aliev controlează faceri importante în domenii precum telecom, construcţii şi minerit.

La opt luni după ce a fost închisă de autorităţile azere în baza unor acuzaţii controversate, jurnalista Khadija Ismailova află astăzi sentinţa în urma procesului-expres în care a fost judecată pentru evaziune fiscală, delapidare, înfiinţarea unei afaceri ilegale şi pentru că ar fi convins un coleg jurnalist să se sinucidă. 

Procesul jurnalistei a început pe 24 iulie şi ieri au avut loc declaraţiile finale. Judecătorul a ieşit din sală pentru „a delibera” înainte ca Ismailova să termine de expus motivele pentru care consideră că acuzaţiile care i se aduc sunt motivate politic. 

Arestare jurnalistei „nu are nimic de-a face cu o ilegalitate, este vorba doar despre reducerea ei la tăcere, alături de Radio Europa Liberă, prin orice mijloace”, a declarat Nenad Pejic, editor Radio Europa Liberă. 

„Khadija Ismailova este un remarcabil jurnalist de investigaţie care şi-a dedicat viaţa luptei pentru drepturile omului în fosta republică sovietică Azerbaidjan, bogată în ţiţei şi ţară sub un regim autoritarist tot mai dur”, scrie şi grupul Human Rights Watch. 

„Pe măsură ce Azerbaidjanul se pregătea să găzduiască Jocurile Europene din 2015, persecuţiile Guvernului de la Baku asupra vocilor indepente s-au înteţit. Mai mulţi dintre cei mai vocali activişti pentru drepturile omului au fost aruncaţi în închisoare, printre care şi Ismailova”, continuă organizaţia. Exact aceste acuzaţii au făcut ca majoritatea covârşitoare a liderilor europeni să boicoteze Jocurile Europene. 

În declaraţia finală pe care a citit-o ieri în faţa instanţei, jurnalista şi-a exprimat încă o dată angajamentul ferm de a-şi continua munca, în ciuda atacurilor la care a fost şi este supusă. 

„Mă aşteaptă sentinţa şi pedeapsa la închisoare. Prietenii mă întreabă la ce mă aştept. Sincer, nu mă gândesc la asta. Mai ales când ţara are atâtea alte probleme. Voi fi unul dintre cei 500 de prizonieri la Penitenciarul Nr. 4. Acolo voi avea oportunitatea de a dezvălui legendele despre condiţiile de acolo şi despre transparenţa din sistemul penitenciar. Mă număr printre acei oameni care ştiu să transforme o problemă într-o oportunitate. Aşa a fost mereu. Voi clădi case din pietrele care sunt aruncate spre mine”, a declarat jurnalista. 

„Eu şi colegii mei dezvăluim corupţia şi fărădelegea. Nu voi putea să fac asta cât timp sunt în închisoare. Însă iniţiativa a peste 100 de jurnalişti din întreaga lume de a se reuni şi a porni un proiect global de investgaţii m-a făcut tare fericită. Da, poate că eu sunt în închisoare, însă munca va continua. Pentru că munca pe care o facem este foarte importantă. Am scris, am informat comunitatea, chiar dacă preţul pentru asta a fost arestul şi şantajul. Însă încă sunt fericită că mi-am făcut treaba. Noi, jurnaliştii, am reuşit să luptăm pentru popor şi stat. Corupţia nu doar îi îmbogăţeşte pe unii, ci în acelaşi timp le fură altora oportunităţile, accesul la educaţie, servicii medicale şi, uneori, chiar viaţa”, a continuat jurnalista. 

Regimul condus de preşedintele Ilham Aliev, fiul fostului preşedinte azer Heydar Aliev, este unul dintre cele mai criticate la nivel mondial pentru repetate încălcări ale drepturilor omului. Autorităţile au fost acuzate, printre altele, de arestări politicie, reţinerea unor persoane în mod arbitrar, abuzarea prizonierilor, tortură şi implicare în dispariţiile misterioase a mai multor critici ai regimului. 

Persecutarea jurnaliştilor independenţi este o practică obişnuită în Azerbaidjan, atrag atenţia activiştii, autorităţile apelând şi în aceste cazuri la arestări, hărţuire şi chiar atacuri fizice. Organizaţia Reporteri fără Frontiere a plasat Azerbaidjanul pe locul 160 din 180 de ţări în ceea ce priveşte libertatea presei. 

Averea uriaşă a familiei prezidenţiale a stârnit curiozitatea jurnaliştilor care au scos la iveală rând pe rând proprietăţile din Azerbaidjan dar şi din străinătate a „dinastiei”. Acuzaţiile de corupţie sunt la ordinea zilei, iar sistemul azer este cunoscut drept unul dintre cele mai opace din lume. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/arestarea-khadijei-ismailova" target="_blank">View the story "Arestarea Khadijei Ismailova" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite