Ziua de după. Un editorial semnat de Eider Gardiazabal Rubial şi Margarida Marques, membri S&D în Parlamentul European

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Eider Gardiazabal Rubial, coordonatorul S&D pentru Comisia de Buget, şi Margarida Marques, negociatorul S&D pentru Bugetul UE 2021-2027 abordează în cotidianul „Adevărul“ tema bugetului Uniunii Europene în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19.

Vremurile fără precedent au nevoie de măsuri fără precedent. De câteva luni trăim, muncim, supravieţuim în circumstanţe extraordinare, pe care nu le-am putut prevedea la începutul acestui an. Modul nostru de viaţă s-a schimbat, obiceiurile noastre s-au schimbat, rutina noastră zilnică s-a schimbat, dar un lucru este sigur - priorităţile noastre rămân aceleaşi.

Pentru oameni. Aceasta a fost dintotdeauna ideea care ne-a ghidat munca de legiuitori europeni iar acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să aşezăm din nou oamenii în centrul acţiunilor noastre. În acest moment, cel mai puternic instrument pe care îl avem la îndemână pentru a repara rănile economice şi sociale lăsate de pandemie este Bugetul european pentru următorii şapte ani. Am spus-o şi o repetăm: doamna Preşedinte von der Leyen, domnule Preşedinte Michel, acesta fie va fi bugetul care va reconstrui Europa, sau cel care o va distruge ireparabil. Mingea este la voi în teren!

Următorul Buget al UE va avea un rol crucial în planul de redresare socială şi economică post-COVID19. Pentru ca acest lucru să fie posibil, bugetul trebuie să fie unul puternic, cuprinzător, capabil. În primă fază trebuie să aibă capacitatea de a răspunde nevoii de redresare după pandemie, iar în faza a doua să poată finanţa priorităţile politice ale Uniunii. Desigur, principala noastră preocupare acum este lupta contra virusului şi a efectelor sale. Dar va veni timpul când va fi identificat un vaccin. Trebuie să ne asigurăm că în ziua imediat următoare suntem pregătiţi cu instrumentele necesare pentru a rezolva problemele care, între timp, nu au dispărut - urgenţa climatică, şomajul, tranziţia industrială, coeziunea, economia digitală, toate acestea în timp ce oferim şi sprijin statelor UE şi economiilor aflate în convalescenţă. De aceea avem nevoie de Bugetul UE!

Mai mulţi bani pentru acţiune contra crizei

Propunerea actuală pentru Bugetul UE este departe de ceea ce avem cu adevărat nevoie. Acest buget va fi incapabil să rezolve problemele Uniunii, fără să menţionăm faptul că nu este echipat să facă faţă necesităţilor create de criza COVID19. De aceea, cerem o revizuire a propunerii de Buget, în care priorităţile să fie reevaluate şi în care să fie alocate resursele necesare pentru a construi o economie durabilă, inclusivă şi neutră din punct de vedere climatic. Un nou Fond de Redresare, ataşat Bugetului ar trebui să fie implementat. Un Fond în care Comisia împrumută de pe pieţele de capital pentru a direcţiona fonduri către statele membre - prin intermediul Bugetului - sub formă de subvenţii. Şi vorbim aici despre miliarde de euro!

Comisia Europeană va prezenta o revizuire a propunerii de Buget pentru 2021 - 2027 pe 29 aprilie, luând în considerare consecinţele economice şi sociale ale pandemiei. Această propunere va trebui să fie ambiţioasă şi flexibilă. Concret, această propunere va trebui să fie un Buget mai mare, aliniat obiectivelor UE şi pregătit să răspundă impactului crizei asupra economiilor statelor membre şi asupra cetăţenilor.

Regândim resursele proprii

Cu gândul, din nou, la acea zi ”de după”, trebuie să avem în curând o decizie clară asupra resurselor proprii care pot finanţa Bugetul UE. Actualul mix de venituri care constituie bugetul uniunii, unde contribuţiile din venitul naţional brut (GNI) al statelor membre constituie 70% din total a dus la situaţia în care proiectul european are o slabă legitimitate operaţională şi depinde în mare parte de deciziile bugetare luate de către statele membre.

De aceea, suntem de părere că noi taxe trebuie introduse; taxe care nu vor afecta, însă, bugetul populaţiei, ci se vor transforma în venituri de care pot beneficia toţi cetăţenii europeni. Venituri care vor alimenta Planul European de Redresare. Totuşi, întrucât economiile statelor membre nu sunt ceea ce erau în urmă cu câteva luni, trebuie să analizăm critic modul în care vom merge înainte. Care sunt resursele proprii ale UE după criza pandemică? Noi, ca Social Democraţi, avem o listă de propuneri, discutate deja cu specialişti şi suntem dispuşi să aducem aceste idei la masa de negocieri. Venituri care nu au putut fi colectate la nivel naţional trebuie să fie colectate la nivel de UE - asta trebuie să însemne resursele proprii.

Planul B

Dacă am înţeles ceva în ultimele luni este că ”în cel mai rău caz” poate deveni o realitate. Avem încredere în viziunea Comisiei Europene şi a Consilului pentru viitorul Buget al UE. Cu toate acestea, dacă negocierile nu vor oferi rezultatele scontate, avem nevoie de un plan B. Nu ne putem permite o întrerupere a fondurilor, cu atât mai mult cu cât în aceste momente  cetăţenii aşteapă răspunsuri de la Uniunea Europeană.

Mai mult, reiterăm necesitatea unui Fond de Redresare extra-bugetar, de minimum 1,5 trilioane de euro, finanţat din surse noi şi suficient de mare pentru a avea un impact micro-economic, pentru a ajuta statele membre să investească în sectorul public şi să ajute datoria publică. Acest Fond de Redresare va trebui introdus alături de Bugetul UE, ca un instrument financial inovativ, care va putea fi folosit pentru a împrumuta fonduri de pe pieţe şi pentru a emite datorii comune, susţinute de Bugetul UE. Şi cum vom plăti pentru acestea? Cu viitoarele resurse proprii! Desigur, acest nou instrument de redresare va trebui aliniat cu principiile Green New Deal prezentate de Comisie.

Următorul Buget al UE nu va fi unul tipic. Şi nici nu îl vom lăsa să devină un instrument spre beneficiul regimurilor autoritare. Acesta va avea pârghii pentru a sprijini statul de drept, deoarece dacă vrem ca uniunea noastră să rămână exact asta - o Uniune - trebuie să fim pregătiţi să gândim în afara intereselor naţionale şi afinităţilor regionale.

Nu vom uita că Bugetul UE este, în primul rând, un instrument de solidaritate între statele membre. Şi vom lupta pentru a ne asigura că vom avea bugetul necesar pentru ca Europa să iasă din criza aceasta mai puternică şi mai unită ca înainte.

Eider Gardiazabal Rubial, coordonatorul S&D pentru Comisia de Buget
Margarida Marques, negociatorul S&D pentru Bugetul UE 2021 - 2027

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite