Zidul de la frontieră neprietenos cu zimbrii Poloniei: Chestiunea a intrat în atenţia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un gard anti-migranţi urmează să traverseze una dintre cele mai sălbatice zone ale Europei şi provoacă îngrijorare la Bruxelles.

Pădurea Białowieża riscă să devină locul unei noi crize, de natură ecologică, după ce anul trecut a fost în epicentrul unei crize a migranţilor orchestrate de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko în cadrul atacurilor sale hibride împotriva Uniunii Europene (UE).

Pentru a împiedica accesul migranţilor ilegali ademeniţi de Lukaşenko în principal din Orientul Mijlociu cu promisiunea garantării trecerii în UE, conducerea de dreapta a Poloniei, ţară care acoperă o parte din frontiera dintre Belarus şi UE, a decis să construiască un gard de oţel de 5,5 metri înălţime pe o distanţă de 186 de kilometri. Dar 50 de kilometri din acest gard, a cărui construcţie a început la 25 ianuarie şi este prevăzută să dureze 150 de zile, traversează Parcul Naţional Pădurea Białowieża.

Împărţită de Belarus şi Polonia, Białowieża este considerată ultima rămăşiţă a vechii păduri care acoperea odinioară Europa. Este unul dintre cele 218 situri transfrontaliere ale Patrimoniului Mondial UNESCO, iar unele zone ale sale din Polonia fac parte din reţeaua UE de protejare a mediului Natura 2000.

Guvernul Poloniei este criticat pentru faptul că a elaborat proiectul fără să ţină cont de normele privind protejarea naturii recomandate de UE.

Într-o scrisoare trimisă luni Comisiei Europene (CE), peste 600 de oameni de ştiinţă şi cercetători solicită Bruxellesului „să ia toate măsurile posibile pentru a opri imediat construcţia zidului”.

Ei spun că înţeleg nevoia protejării frontierelor UE, dar atrag atenţia că acest gard va pune în pericol „conectivitatea funcţională a coridoarelor ecologice din cadrul reţelei Natura 2000”.

Zimbri din Polonia FOTO EPA-EFE

Zimbri într-o rezervaţie din Polonia FOTO EPA-EFE

Guvernul Poloniei a promis să nu distrugă mediul şi să asigure „coridoare pentru migraţia naturală” a animalelor sălbatice. Însă promisiunile şi asigurările sale nu prezintă încredere.

ONG-ul polonez Naturalists’ Club a depus în toamna anului trecut o plângere la Comisia Europeană în care afirmă că zidul de la graniţa cu Belarusul încalcă Directiva Habitate.

Conducerea de la Varşovia poate evita directiva respectivă invocând faptul că acest proiect este de interes public superior.

La rândul ei, CE manifestă prudenţă în acest dosar. „Autorităţile (poloneze) trebuie mai întâi să dovedească lipsa altor alternative adecvate şi să pună în aplicare măsuri compensatorii adecvate”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului european.

Semnatarii scrisorii avertizează, însă, că efectele negative sunt inevitabile, chiar dacă sunt instalate porţi de migrare pentru animale. Speciile deja vulnerabile, precum lupii şi râşii, vor fi şi mai mult în pericol. Pădurea Białowieża găzduieşte, de asemenea, una dintre ultimele populaţii de zimbri sălbatici din Europa.

„Pierderea chiar şi a unui singur animal, în special a unei femele, s-ar putea dovedi o ameninţare existenţială”, spune Rafał Kowalczyk, profesor de zoologie şi membru al Academiei de Ştiinţe a Poloniei.

Kowalczyk mai spune că acest gard va împărţi efectiv pădurea în două şi ar putea ameninţa statutul ei la UNESCO.

Deputata Urszula Zielińska, unul dintre cei doi lideri ai Verzilor polonezi, se opune cu tărie gardului şi vrea să-l demonteze după următoarele alegeri. „Nu avem nevoie de ziduri în secolul XXI, există tehnologie care ar putea fi folosită pentru monitorizarea migraţiei ilegale în caz de necesitate, fără a deteriora mediul”, afirmă Zielińska pentru Politico.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite