Zelensky semnează legea care interzice „partidele pro-ruse” în Ucraina. Aceasta va intra în vigoare în ziua următoare publicării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o lege care extinde temeiurile interzicerii partidelor politice din ţară cu o prevedere privind o „poziţie pro-rusă”. Acest lucru a fost raportat sâmbătă pe site-ul Radei Supreme.

Documentul privind modificarea actelor legislative ale Ucrainei privind interzicerea partidelor politice a fost trimis lui Zelensky spre semnare pe 6 mai. Reprezentanta Radei la Curtea Constituţională, Olga Sovgirya, a spus pe canalul său Telegram că legea va intra în vigoare a doua zi după publicarea ei. Rada a susţinut proiectul de lege relevant pe 3 mai.

Legea precizează că în cazul interzicerii activităţii unui partid printr-o hotărâre judecătorească, fracţiunea sa din parlament va fi supusă dizolvării. Legea de interdicţie prevede, de asemenea, sechestrul bunurilor părţilor în favoarea statului.

La sfârşitul lunii martie, Zelensky a anunţat suspendarea activităţilor unui număr de partide de opoziţie presupuse asociate cu Federaţia Rusă pentru perioada de aplicare a legii marţiale. Printre aceste partide s-au numărat „Platforma de opoziţie – pentru viaţă”, „Partidul lui Shariy”, „Al nostru”, „Blocul de opoziţie”, „Opoziţia de stânga”, „Uniunea Forţelor de Stânga”, „Derzhava”, „Partidul Socialist Progresist al Ucrainei”. „Partidul Socialist al Ucrainei”, „Socialiştii”, „Blocul Vladimir Saldo”.

Pe 12 mai, fracţiunea Partidului Platforma Opoziţie - Pentru viaţă din parlamentul ucrainean a fost dizolvată oficial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite