Zelenski a rămas „fără voce” după un atac al ruşilor: ce obiectiv au distrus

Zelenski a rămas „fără voce” după un atac al ruşilor: ce obiectiv au distrus

FOTO Twitter

Atacurile cu rachete ruseşti care au distrus muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filosofului ucrainean Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794, l-au lăsat "fără voce" pe preşedintele Volodimir Zelenski, scrie Le Figaro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atacurile asupra muzeului Grigori Skovoroda din satul Skovorodynivka situat în estul Ucrainei, au avut loc în data de 7 mai, potrivit Le Figaro.
 
Anunţat la ora 23.00, incendiul a avut timp, din păcate, să distrugă acoperişul clădirii şi să provoace explozia ferestrelor şi a uşile înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac de secol XVIII. 
 
„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei", a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii , pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri. 
 
"În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video târziu în noapte, relatează Reuters. "Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm", a continuat preşedintele.
"Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată "Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov". Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodynivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile". 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările