Zelenski: Am primit informaţii asupra unei lovituri de stat în ţara noastră. Numele lui Rinat Ahmetov, menţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dă asigurări vineri că Ucraina este ”întru totul pregătită” în vederea unei eventuale escaladări militare cu Rusia, acuzată de desfăşurarea unor noi trupe în apropierea frontierei ucrainene, relatează AFP, citat de news.ro.

”Azi au loc intimidări care spun că mâine va avea loc un război. Noi suntem întru totul pregătiţi de orice escaladare”, a subliniat Zelenski într-o conferinţă de presă.

Serviciile de informaţii ucrainene au informaţii despre o posibilă tentativă de organizare a unei lovituri de stat în decembrie, cu implicarea unor persoane din Rusia, a afirmat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Complotiştii ar încerca să-l atragă pe Rinat Ahmetov

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că un grup de ruşi şi ucraineni ar plănui să dea zilele acestea o lovitură de stat în Ucraina şi să-l îndepărteze de la putere, iar cei care organizează complotul ar încerca să obţină ajutorul celui mai bogat om din ţară, Rinat Ahmetov, relatează The Washington Post.

Volodimir Zelenski a susţinut vineri o conferinţă de presă, la care a invitat şi jurnalişti străini, şi a spus că serviciile de securitate ucrainene au obţinut înregistrări audio în care complotiştii sunt surprinşi discutând despre planurile lor, iar ei ar menţiona numele lui Rinat Ahmetov.

Rinat Ahmetov nu ar fi fost implicat, însă, în planul propriu-zis al loviturii de stat, a precizat preşedintele Ucrainei. „Cred că el este târât în războiul împotriva Ucrainei”, a sugerat Zelenski.  „Ar fi o mare greşeală, pentru că nu poţi să lupţi împotriva propriului popor, împotriva preşedintelui ales de poporul ucrainean”, a adăugat liderul de la Kiev.

Presa ucraineană a scris în ultimele săptămâni că Zelenski şi Ahmetov ar avea o relaţie tot mai tensionată. Preşedintele ucrainean a lansat o campanie de „dezoligarhizare” pentru a reduce influenţa politică a celor mai bogaţi oameni din Ucraina, care controlează domenii-cheie ale economiei.

Ahmetov, magnat al industriei mineritului şi oţelului, patron, între altele, al echipei Şahtior Doneţk, deţine şi un trust de presă, care în ultimele săptămâni şi-a intensificat criticile la adresa lui Zelenski şi a administraţiei sale.

„Ne confruntăm cu provocări nu doar din partea Federaţiei Ruse şi cu o posibilă escaladare, avem mari provocări şi în plan intern. Am primit informaţii că pe 1-2 decembrie în ţara noastră va avea loc o lovitură de stat", a spus el.

Zelenski nu a oferit mai multe detalii despre presupusul complot şi nu a acuzat direct statul rus. Kremlinul a negat orice rol în vreun complot al unei lovituri de stat, spunând nu că are de gând să ia parte la astfel de acţiuni.

„Rusia nu şi-a făcut niciodată astfel de planuri. În general, Rusia nu se angajează în aşa ceva", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferinţe telefonice cu presa, vineri, relatează CNN.

Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană (UE) şi-au exprimat în mod neîncetat, în ultimele săptămâni, îngrijorarea faţă de mişcări de trupe ruse în jurul Ucrainei şi se tem de o eventuală nouă invazie.Moscova dezminte orice plan în acest sens, notează AFP.

”Trebuie să contăm pe noi înşine, pe armata nostră. Ea este puternică”, a declarat Zelenski. Preşedintele ucrainean denunţă ”intimidări” şi susţine că un război este aproape.

Directorul serviciilor militare ucrainene de informaţii, Kirilo Budanov, a acuzat duminică Rusia de faptul că a comasat aproape 92.000 de militari la frontiera Ucrainei şi a anticipat o ofensivă la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

 

AJUTOARE AMERICANE

Această ofensivă ar putea să implice atacuri aeriene şi de artilerie, urmate de asalturi aeroportate şi amfibii vizând Mariupol, dar şi o incursiune mai puţin amplă în nord, prin Belarusul vecin, a acuzat Kirilo Budanov în publicaţia americană Military Times.

Estul Ucrainei este devastat din 2014 de un război între Kiev şi separatişti proruşi, care a izbucnit după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi care s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Rusia este acuzată, în pofida dezminţirilor sale, de faptul că-i susţine militar şi financiar pe separatiştii proruşi, cărora le furnizează oameni şi armament.

Armata ucraineană părea depăşită de situaţie în 2014, însă în prezent pare mai încrezătoare, după experienţa acestui război, şi mai bine echipată, mulţumită ajutoarelor occidentale.

Ucraina a primit de la Statele Unite muniţie, nave, sisteme de rachetă antitanc de tip Javelin şi material medical.

Kremlinul, care dezminte orice plan ofensiv, acuză, invers, Kievul, Occidentul şi NATO de faptul că agravează tensiunile prin manevre militare în apropierea frontierei ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite