Zelenski a oficializat „Ziua rezistenţei faţă de ocuparea Crimeei“. Experţi: Rusia vânează alte teritorii ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Volodimir Zelenski FOTO AFP

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat miercuri un decret prin care oficializează marcarea „Zilei rezistenţei faţă de ocuparea Crimeei“ la 26 februarie.

La şase ani de la paraşutarea omuleţilor verzi ai Rusiei în Crimeea, data de 26 februarie a devenit o zi aducere aminte în Ucraina a rezistenţei faţă de invadarea şi ocuparea peninsulei de la Marea Neagră.

„Cu doar şase ani în urmă, la Simferopol, a avut loc cea mai mare demonstraţie în sprijinul integrităţii şi unităţii statului nostru. Pentru a evidenţia eroismul participanţilor la miting, am semnat un decret cu privire la Ziua rezistenţei faţă de ocuparea Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol“, a anunţat Volodimir Zelenski la forumul „Age of Crimea“.

Potrivit preşedintelui ucrainean, recuperarea Crimeei este o parte inerentă a ideii naţionale a ţării sale. Totuşi, Zelenski a recunoscut că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat.

„Săptămâna are şapte zile, Pământul este rotund, iar Crimeea este Ucraina. Recuperarea ei este o parte inerentă a ideii noastre naţionale.Vom face totul pentru ca drapelul ucrainean să fluture peste Crimeea. Este o sarcină complexă care poate să nu aibă o soluţie mâine“, a declarat el.

Volodimir Zelenski a exclus totodată folosirea Crimeei ca „monedă de schimb“ în schimbul unei soluţii de pace în Donbas, unde un conflict armat are loc de şase ani încoace între trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi.

„Pacea finală se va înfăptui în Crimeea“, a subliniat preşedintele Ucrainei, citat de agenţia de presă Ukrinform.

Preşedinţia rusă a reacţionat imediat faţă de aceste declaraţii. „Ne împotrivim categoric acestei formulări, credem că nu reflectă deloc situaţia reală din Crimeea“, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Rusia a anexat Crimeea la 13 martie 2014, la câteva săptămâni de la înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Anexarea Crimeei, condamnată la nivel internaţional, reprezintă primul rapt teritorial din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

O nouă agresiune la orizont?

După alipirea peninsulei de la Marea Neagră, Rusia şi-a întărit constant prezenţa militară acolo.

Acum experţii avertizează că Rusia vrea să-şi consolideze poziţia la Marea Neagră şi vânează alte teritorii ale Ucrainei.

„Georgia şi Crimeea au constituit războaie olimpice“, comentează pentru euractiv.com Andrii Klimenko, un analist şi jurnalist ucrainean, făcând analogie cu Jocurile Olimpice de la Beijing din august 2008 şi războiul ruso-georgian din acele zile, respectiv cu Jocurile Olimpice de la Soci din februarie 2014 şi trimiterea omuleţilor verzi în Crimeea.

În opinia unor experţi, următorul act de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei ar viza accesul la surse de apă, în condiţiile în care Crimeea mai are apă potabilă doar pentru 100 de zile începând din 5 februarie. Este o problemă istorică pentru Crimeea, care era ţinută sub control înainte de 2014 datorită râului Nipru.

Dacă în privinţa energiei electrice şi gazelor au găsit soluţii conectând-o cu cabluri şi conducte submarine, lipsa de apă este o problemă mai greu de rezolvat, iar opţiunea unei noi operaţiuni militare este viabilă.

„În orice caz, ar trebui să ne aşteptăm la o escaladare a situaţiei din cauza apei“, avertizează Tetiana Guciakova, expertă în problemele economice ale Crimeei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite