Zelenski îşi vizitează soldaţii pe câmpul de luptă înainte să dea ochii cu Putin la Paris. Planul B pentru Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski în vizită în Donbas FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski în vizită în Donbas FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski e efectuat vineri o vizită de lucru pe câmpul de luptă din Donbas, întâlnirea sa cu soldaţii care luptă împotriva separatiştilor proruşi având loc cu trei zile înainte de cea cu preşedintele rus Vladimir Putin, programată la Paris şi menită dezgheţării procesului de pace. În cazul unui eşec, Kievul spune că are un plan B.

Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin se vor întâlni luni la Paris în prezenţa gazdei lor, preşedintele francez Emmanuel Macron, şi cancelarului german Angela Merkel.

Cei patru lideri sunt reprezentanţii ţărilor care alcătuiesc formatul de negocieri Normandia, destinat soluţionării conflictului armat din estul Ucrainei.

Circa 13.000 de persoane au fost ucise în cei peste cinci ani de lupte din regiunile Doneţk şi Lugansk, ostilităţi începute în urma unor tentative ale rebelilor locali proruşi de a se separa de Ucraina.

Acuzată că oferă sprijin financiar şi logistic separatiştilor din Donbas, Moscova respinge categoric această acuzaţie. 

Luni, toate privirile vor fi aţintite asupra lui Zelenski, un fost actor de comedie ales preşedinte al Ucrainei fără să fi făcut măcar o zi politică. Ce va face în faţa veteranului Putin, aflat de 20 de ani la putere?

Dacă nimeni nu se aşteaptă la progrese luni, reluarea discuţiilor este văzută cu optimism, atât de către Macron, cât şi de către Merkel.

Ori misiunea se anunţă dificilă pentru Zelenski, prins la mijloc între promisiunea de a nu capitula în faţa Moscovei şi dorinţa de a pune capăt cât mai repede cu putinţă conflictului, scrie AFP.

Sfat de la Poroşenko

Predecesorul său, Petro Poroşenko, i-a transmis, prin intermediul unui editorial, „să nu aibă încredere în Putin“.

Poroşenko îl avertizează pe Zelenski că „Putin manipulează pe toată lumea, cu privire la fond, fapte, cifre, hărţi, emoţii“.

„În acest context, un sfat sincer: evitaţi întâlnirile ochi în ochi cu Putin atunci când este posibil, pentru a nu cădea victimă linguşelilor şi manipulărilor, jocurilor sale asupra emoţiilor“, scrie el în „Ukrainska Pravda“.

Este mai uşor de negociat resimţind forţa şi susţinerea voastră

, a declarat Zelenski în faţa soldaţilor pe care i-a vizitat vineri

Volodimir Zelenski efectuand o vizita in Donbas inainte de a se intalni cu Vladimir Putin la Paris FOTO EPA-EFE

Volodimir Zelenski dând mâna cu un ofiţer FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean este de părere că a obţinut deja „o primă victorie“ prin organizarea reuniunii de la Paris.

Negocierile de lluni se vor axa pe conţinutul acordurilor de la Minsk, şi anime încetarea imediată a focului în Donbas, retragerea armelor grele de pe câmpul de luptă, restaurarea controlului Kievului asupra frontierei cu Rusia şi sporirea autonomiei pentru teritoriile controlate de separatişti.

Dacă acordurile de la Minsk a mai redus din vărsarea de sânge, aspectele politice stau pe loc.

Totuşi, de la schimbarea preşedintelui în Ucraina, o oarecare destindere se face simţită, cu un schimb de prizonieri, retragerea unor trupe din anumite sectoare de pe linia frontului şi înapoierea navelor ucrainene confiscate de Rusia în strâmtoarea Kerci, unde îşi arogă prezenţa după anexarea Crimeei.

Volodimir Zelenski spune că vrea ca negocierile de la Paris să se concentreze pe trei puncte: un nou schimb de prizonieri, o încetare a focului durabilă şi destructurarea grupărilor armate ilegale din teritoriul ucrainean.

Întrebat despre noul său omolog ucrainean, Putin a declarat că îl consideră „sincer“ şi „simpatic“.

Moscova insistă pe un aspect: sporirea autonomiei pentru regiunile Doneţk şi Lugansk şi organizarea de alegeri în zonele separatiste.

Planul B: un zid în Donbas

Dacă Rusia nu va pune în aplicare acordurile de la Minsk, Kievul este pregătit „să construiască un zid“, a declarat joi Andrii Iermak, un consilier al lui Zelenski.

„Nu vom consuma mult timp dacă nu vom vedea din partea Rusiei dorinţa de a transpune Minskul în practică. Nu vom aştepta ani în şir, am stabilit pentru aceasta un timp limitat“, a afirmat Iermak, care nu a precizat vreun termen.

Evocând conversaţii cu reprezentanţi ai echipei lui Zelenski, presa ucraineană scrie că este vorba de prima jumătate a anului viitor.

„Evident, Ucraina va face tot posibilul pentru a se ajunge la încetarea războiului pe cale politică. Dar noi, bineînţeles, avem şi un plan B“, a insistat consilierul prezidenţial, subliniind că acest plan B constă în „construirea unui zid de securitate în Donbas şi a trăi mai departe“. „Avem prieteni, îi vom implica şi le vom împrumuta experienţa. Mă refer aici în primul rând la Israel“, a adăugat el, citat de agenţia oficială Ukrinform.

Andrii Iermak a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni la Londra organizată joi de Chatham House şi Consiliul pentru politică externă „Prisma ucraineană“, un centru de reflecţie care oferă expertiză Ministerului de Externe de la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite