Zelenski îşi îndeplineşte promisiunea din campanie: parlamentarii ucraineni nu mai au imunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Parlamentarii ucraineni au votat eliminarea imunităţii parlamentare, marţi, îndeplinind o promisiune legată de lupta anticorupţie, făcută de preşedintele Volodimir Zelenski în timpul campaniei electorale, informează Reuters.

Un fost actor de comedie fără experienţă politică anterioară, Zelenski a câştigat preşedinţia cu un scor zdrobitor, în aprilie, profitând de furia alegătorilor legată de corupţia înrădăcinată din ţară şi standardele scăzute de viaţă.

Anterior, parlamentarilor li se putea ridica imunitatea doar printr-un vot în legislativ, pe fiecare caz individual în parte. Însă noua măsură a fost adoptată fără probleme, cu 373 de voturi în parlamentul de 450 de locuri, unde Zelenski a obţinut o majoritate în alegerile anticipate din iulie.

„Am promis că vom ridica imunitatea, am promis că nu vor exista oameni cu statut special în Ucraina”, a spus Alexander Dubinski, un parlamentar din formaţiunea Slujitorul Poporului a lui Zelenski.

„Este de datoria noastră să votăm această lege şi să-i considerăm pe oamenii care sunt în afara acestei săli egali cu oamenii care sunt înăuntrul ei”.

Înainte de vot, preşedintele a spus că este timpul să arunce imunitatea parlamentarilor „la coşul de gunoi al istoriei”, precizând că 90 la sută dintre ucraineni şi-au dorit adoptarea acestei măsuri.

În schimb, oponenţii au afirmat că îndepărtarea protecţiei pentru parlamentari îi va lăsa vulnerabili în faţa unor persecuţii motivate politic. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite