Zelenski, despre anexarea Crimeei: „Ne-au scos inima”. Ucraina va organiza un summit internaţional dedicat peninsulei de la Marea Neagră. Mesajul MAE român

Zelenski, despre anexarea Crimeei: „Ne-au scos inima”. Ucraina va organiza un summit internaţional dedicat peninsulei de la Marea Neagră. Mesajul MAE român

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri organizarea unui summit internaţional menit obţinerii de sprijin în vederea recuperării Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în februarie-martie 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Summitul internaţional „Platforma Crimeea” urmează să fie organizat la 23 august.

„Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu şapte ani în urmă ne-au scos inima”, a spus Zelenski într-o intervenţie pe canalul său de Telegram, vineri, când Ucraina comemorează Ziua rezistenţei Crimeei împotriva ocupaţiei ruse.

„Platforma Crimeea” ar urma să fie un forum de dialog la care să participe lideri din întreaga lume, dar şi parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile. Invitaţii în acest sens au fost lansate deja, transmite agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Niciodată nu vom uita cine a făcut-o şi nici cine a permis-o. Unii au spus că ne-au scos inima în mod legal (...) Iar acum, strângând-o în mâini, se întreabă cu toată sinceritatea de ce Ucraina este necăjită, de ce nu are relaţii bune, de ce există atâta ură, de ce nu poate uita şi ierta”, a continuat liderul de la Kiev în mesajul său.

Volodimir Zelenski a dispus totodată Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare să elaboreze un proiect pentru ieşirea Crimeei de sub ocupaţia rusească, pentru reintegrarea acesteia în Ucraina şi promovarea limbii şi culturii minorităţii tătare în peninsula de la Marea Neagră.

Autorităţile instalate de ruşi în Crimeea au catalogat iniţiativa lui Zelenski drept „un nonsens”.

Joe Biden: SUA „nu acceptă anexarea Crimeei”

Vineri, preşedintele american Joe Biden a declarat vineri că Washingtonul nu va accepta niciodată anexarea Crimeei de către Rusia.

„SUA nu acceptă şi nu vor accepta niciodată anexarea de către Rusia a peninsulei şi vor fi alături de Ucraina împotriva acţiunilor agresive ale Rusiei”, a afirmat Biden.

„SUA continuă să fie alături de Ucraina şi de aliaţii şi partenerii săi astăzi, aşa cum au fost de la începutul acestui conflict. Cu prilejul acestei aniversări sumbre, reafirmăm un adevăr simplu: Crimeea este Ucraina”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

MAE: „Anexarea Crimeei este o încălcare a dreptului internaţional”

Într-un mesaj transmis la şapte ani de la anexarea Crimeei, Ministerul român de Externe a transmis că Bucureştiul va susţine în continuare integritatea teritorială a Ucrainei.

„Continuăm să susţinem cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Anexarea Crimeei este o încălcare a dreptului internaţional”, transmite Ministerul de Externe pe Twitter, alături de mesajul Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

„După şapte ani de la anexarea ilegală şi violentă a Republicii Autonome Crimeea şi a Sevastopolului de către Federaţia Rusă, Uniunea Europeană rămâne neclintită în ceea ce priveşte angajamentul său faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, se arată în mesajul Înaltului Reprezentant transmis joi.

În acest context, UE reiterează că nu recunoaşte anexarea Crimeei şi Sevastopolului şi „continuă să condamne încălcarea dreptului internaţional”.

„Acest lucru continuă să fie o provocare directă a securităţii internaţionale, cu grave implicaţii pentru ordinea legală internaţională ce protejează integritatea teritorială, unitatea şi suveranitatea tuturor statelor”, afirmă reprezentanţii UE, care vorbesc şi de „militarizarea crescută a peninsulei (Crimeea, n. red.) de către Federaţia Rusă”.

Anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului este comemorată în Ucraina pe 26 februarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările